Slovenija

Pomoč: Neurje Damirju Kozoletu odpihnilo streho

Renata Žnidar
10. 8. 2015, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Neurje, ki je pustošilo konec prejšnjega meseca, je 23. julija na Velikem Kamnu povzročilo kar nekaj nevšečnosti. Najhuje je bilo pri Damirju Kozoletu, ki živi v majhni brunarici.

R. Ž.

Pri odpravi posledic neurja, ki se je v Posavju razbesnelo ob zadnjem vročinskem valu, so posredovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Veliki Kamen. Močan veter je med drugim dobesedno odpihnil streho s skromnega bivališča Damirja Kozoleta.

VEČ NARAVNIH NESREČ

Gre za že drugo, skoraj identično nesrečo v zadnjih šestih letih, saj je v takratnem neurju streho odneslo z več gospodarskih poslopij, ki so v bližini Kozoletovega domovanja. Lokalni gasilci nasploh ugotavljajo, da je intervencij zaradi naravnih nesreč v tem delu krške občine več kot požarov. Sandi Lekše, blagajnik PGD Veliki Kamen, dejstvo pripisuje novejšim gradnjam iz materialov, ki so varnejši pred požari, žal pa niso povsem varni pred naravnimi nesrečami.

HITRA POMOČ ŠTEJE

Po grobi oceni gasilcev se škoda, ki jo je neurje povzročilo pri Damirju Kozoletu, za najnujnejša dela giblje med 6000 in 7000 evri. Ker je lastnik brezposeln, so se gasilci kar sami odločili ukrepati tudi po prvem, najnujnejšem posredovanju. Speljali so humanitarno akcijo, s katero zbirajo denar in tudi material za popravilo strehe.

Ko smo pred dnevi obiskali Kozoletovo domovanje, so prva dela s pomočjo sokrajanov, ki so stopili skupaj, že stekla. S pomočjo donatorjev in sosedov je ogrodje strehe že postavljeno. Gasilci so namreč po neurju na streho namestili ponjavo, ki pa jo je veter že čez nekaj dni znova odnesel in so zato morali posredovati znova.

Za humanitarno akcijo, prvo tovrstno, so se, po pripovedovanju Sandija Lekšeta, gasilci tokrat odločili, ker svojega sokrajana poznajo kot pridnega, vestnega in odgovornega človeka, ki pa mu sreča v življenju ni bila naklonjena na več področjih. Zato ne želijo, da v tej zadnji nesreči ostane sam.

Društvo po svojih močeh društvo pomaga tudi sicer, a je škoda tokrat presegla okvirje finančnih zmožnosti lokalnega gasilskega društva. V akciji pa ne zbirajo zgolj denarja, ampak tudi material za izolacijo strehe in dimnika, ki je bil uničen.

HVALEŽEN VSEM

Damir Kozole opisuje, da je bil med neurjem doma in je lahko le nemočno gledal, kako je streho dobesedno zložilo skupaj in odneslo, vključno s tramovi oziroma lesenim ohišjem. Brunarica je bila zgrajena leta 1994, gre sicer za sprva načrtovan počitniški objekt, ki je po sili razmer postal njegov edini dom.

Pravi, da je življenje v hiški, veliki 9 x 7 metrov, dobro, le vetra se boji. Zato je toliko bolj hvaležen gasilcem, sokrajanom in vsem dobrim ljudem, ki mu pomagajo pri tem, da bo lahko v svojem skromnem domovanju spet varno bival na suhem.

Gasilci z Velikega Kamna so za pomoč Damirju pri Delavski hranilnici odprli račun številka SI56 6100 0001 1300 750, naslov imetnika računa je PGD Veliki Kamen, Veliki Kamen 13a, 8282 Koprivnica, namen nakazila pa donacija za streho. Sredstva zbira tudi blagajnik PGD Veliki Kamen, ki ga lahko pokličete tudi tisti, ki želite pomagati z materialom ali svojim delom, na telefonsko številko 051 340 877 ali pišete na naslov: pgdvelikikamen@gmail.com.