Slovenija

Hrvaška vlada ostro napada Slovenijo

Žiga Kariž
10. 8. 2015, 07.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaški predsednik vlade in zunanja ministrica sta ta konec tedna nadaljevala z medijsko vojno proti Sloveniji. Milanović je šel tako daleč, da je izjavil, da je prepričan, da Hrvaška Sloveniji dela uslugo.

STA

Izjava se je navezovala na vprašanja hrvaških novinarjev o tem, ali Slovenija Hrvaški lahko prepreči vstop v schengensko območje. Dejal je, da bo Hrvaška z vstopom v to območje Slovencem pravzaprav naredila uslugo. »Mi bomo varovali zunanjo mejo, tokrat ne proti osmanskim Turkom, vendar če to ni v njihovem interesu, potem tudi ni v našem.«

»Ni problem samo v sodnikih, temveč v predmetu, dokumentaciji, na temelju katere bodo odločali.« Vesna Pusić, zunanja ministrica

Še bolj aktivna v nadaljevanju ofenzive proti Sloveniji je bila zunanja ministrica Vesna Pusić, ki priznava, da Slovenija Hrvaški ob vstopu v schengen lahko krepko zagreni življenje, a da se groženj ne bojijo in da je tudi Slovenija vstopila v to območje z neurejenim mejnim vprašanjem.

Ponovno je tudi razložila, zakaj arbitražni postopek zanje ni več sprejemljiv: »Ni problem samo v sodnikih, temveč v predmetu, dokumentaciji, na temelju katere bodo odločali. Ni več možno razlikovati, kaj je kdaj postalo del predmeta.« Dodala je, da sledijo zapleten spravni postopek in razprave, ki so povezane z Združenimi narodi, ker je generalni sekretar ZN Ban Ki Mun tudi depozitar arbitražnega sporazuma. »V postopku pred ZN bodo sledili pogovori o tem, kaj in kako bi lahko storili. To pa lahko traja tudi leto dni,« je napovedala.