Slovenija

Hrvaška postavila pod vprašaj članstvo v Evropski uniji

Simon Rosc
7. 8. 2015, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Novica o odstopu slovenskega arbitra Ronnyja Abrahama je udarila kot strela z jasnega. Če so prejšnji teden slavili imenovanje Abrahama, se tokrat slišijo pozivi po rezanju glav. Predstavljen pa je bil zanimiv vidik hrvaškega žongliranja z arbitražnim postopkom, ki lahko pod vprašaj postavi celo njihovo članstvo v EU.

sta

Po odstopu arbitra Ronnyja Abrahama iz političnih vrst prihajajo pričakovanja, da bo Slovenija imenovala novega arbitra. Tako so izpostavili v koalicijski SD ter opozicijski ZaAB. Po napovedi sklica odbora DZ za zunanjo politiko naj bi se obetal tudi nov politični vrh, prvak SDS Janez Janša pa meni, da je čas za odhod premierja Mira Cerarja.

Jadranka Kosor o odstopu Abrahama: "Odstop potrjuje, da arbitražni sporazum ne obstaja. S Slovenijo je treba najti novo rešitev, to pa je meddržavno sodišče v Haagu. Sodnik takšnega ugleda sam sebi ne bi mogel dovoliti, da sodeluje v procesu, ki je na neki način omadeževan. Abraham se je seznanil z vsemi podrobnostmi, zato je, kot pravi profesionalec, tudi odstopil." 

Karl, kje si?

Pričakovati bi bilo, da se bo naš zunanji minister Karl Erjavec po tem, ko se je širokoustil o tem, kakšno zmago so dosegli z imenovanjem francoskega predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama in so se zdaj po njegovem odstopu razmere precej spremenile, pojavil v javnosti in podobno, kot se je prej smejal, zdaj povedal besedo ali dve o nastali situaciji. Minister pa se je, lahko rečemo, da pričakovano, skril. Spomnimo, da je podobno storil že ob objavi prisluhov našemu arbitru Sekolcu, ko ni niti pomislil na to, da bi predčasno prišel z dopusta. Da bi zaradi afere, ki še vedno ogroža arbitražni sporazum, odstopil, pa mu tudi ne pade na misel. Erjavca je sicer k odstopu pozvala že Nova Slovenija, Karlov števec v našem časopisu pa danes šteje že 16. dan od afere Piranleaks in tako tudi dneve, ko zunanji minister še ni odstopil. So pa glasni še eni pozivi k odstopu. SDS bi odrezala glavo premierja, za katerega je Janez Janša na twitterju zapisal: »Čas je za odhod. Skrajni čas.«

Karl Erjavec se je tudi po odstopu Ronnyja Abrahama skril pred javnostjo in besedo predal premierju.

Strokovnjaki in politika enotni

Celotna slovenska politična in strokovna srenja je prepričana, da se mora arbitražni postopek nadaljevati. Slovenija mora tako zdaj v prihodnjih dneh imenovati novega arbitra ali imenovanje prepustiti predsedniku arbitražnega sodišča in odgovoriti na hrvaški izstop iz arbitražnega postopka. V Cerarjevem kabinetu so zapisali: »Menimo, da mora sodišče nadaljevati z delom, saj ne bi smelo dopustiti, da lahko samovoljni in enostranski izhod republike Hrvaške zaustavi cel postopek. To bi bilo v nasprotju s temeljnimi načeli arbitraže.« Podobnega mnenja so tudi v SD in ZaAB, v NSi pa se zavzemajo, da bi skupaj s parlamentarno sejo odbora za zunanjo politiko hkrati potekal še politični vrh, ki bi se ga udeležili vsi predsedniki strank. Odločitev, kako naprej, bi bila tako verjetno še najbolj enotna. So pa možni trije scenariji, da izberemo slovenskega ali tujega arbitra oziroma to odločitev prepustimo arbitražnemu sodišču. Mnenja o tem, kateri je pravi, pa so različna.

FDV

Analitik Boštjan Udovič: »Pravniški kolegi so me opozorili, da ima Slovenija kot država, ki je ratificirala hrvaško pogodbo, tudi možnost, da jo razveljavi.«

Hrvaški avtogol

Analitik Boštjan Udovič s Fakultete za družbene vede je izpostavil zanimiv pogled na situacijo, ki za naše južne sosede zagotovo ne predstavlja ničesar dobrega. Slovenija bi namreč lahko zaradi igračkanja Hrvaške postavila pod vprašaj celo njeno članstvo v Evropski uniji. Naša država je namreč Hrvaško pristopno pogodbo z EU ratificirala prav na podlagi arbitražnega sporazuma, od katerega je zdaj Hrvaška odstopila. »Sicer nisem pravnik, a kot so me opozorili pravniški kolegi, ima Slovenija kot država, ki je ratificirala hrvaško pogodbo, tudi možnost, da jo razveljavi. Če je to mogoče, potem za Slovenijo pomeni, da Hrvaška od te točke ni več članica EU,« je dejal Udovič in dodal: »Slovenija sicer ne more vreči Hrvaške iz EU, lahko pa bi, če bi se za to odločila, povzročila cel kup nevšečnosti tako Hrvaški kot EU. Slovenski minister bi na primer lahko na zasedanju Sveta EU zahteval odstranitev hrvaškega kolega s seje, ker da Hrvaška ni članica EU. To bi potem lahko ponavljali na vseh svetih, delovnih skupinah in podobno. Verjetnost, da bi se to zgodilo, je sicer zelo majhna, vendarle formalno obstaja.« Se bo na koncu izkazalo, da je vse skupaj lep hrvaški avtogol?