Slovenija

Salus zaradi sodbe vrhovnega sodišča s pritožbo na ustavnem sodišču

STA/J.P.
27. 7. 2015, 16.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Družba Salus je na ustavno sodišče naslovila ustavno pritožbo zoper sodbo vrhovnega sodišča, ki je v postopku revizije podjetij Kemofarmacija in Salus potrdilo ugotovitve Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK), da sta se podjetji dogovarjali oz. usklajeno ravnali pri določanju cen.

Thinkstock

Salus je pritožbo na ustavno sodišče naslovil 16. julija, so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe.

Vrhovno sodišče je konec maja potrdilo ugotovitev AVK, da sta se Kemofarmacija in Salus dogovarjala pri cenah zdravil na debelo, pri oddaji ponudb za dobavo zdravil javnim lekarniškim zavodom in razdelitvi trga oz. javnih naročil za dobavo zdravil tem zavodom pri prodaji zdravil na debelo.

Kemofarmacija in Salus, ki sta imela največji tržni delež, sta se glede cen zdravil, oddaje ponudb in delitve trga dogovarjala vsaj od 10. decembra 2007, je ugotovila AVK.

"Omenjeno ravnanje družb predstavlja omejevalni sporazum, namenjen preprečevanju, oviranju ali izkrivljanju konkurence," so takrat sporočili iz agencije.

Sodišče je s svojo razsodbo, kot so zapisali, v celoti potrdilo interpretacijo določb zakona, ki ureja zdravila, kot jo je podala AVK. Veletrgovcem z zdravili z regulacijo namreč kupcem, torej lekarnam in lekarniškim zavodom, ni bilo prepovedano nižati cen zdravil, za katere je obstajala veljavna cena. "Njihovo ravnanje tako ne predstavlja normalne poslovne politike, temveč gre za kršitev zakona," so poudarili.