Svet

Hrvaška opozicija: Razveljavitev arbitražnega sporazuma preprečuje malverzacije in prevare

STA
27. 7. 2015, 15.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predsedniki poslanskih skupin v hrvaškem saboru so danes na srečanju s premierjem Zoranom Milanovićem dosegli soglasje glede odstopa Hrvaške od arbitražnega sporazuma o reševanju vprašanja meje s Slovenijo. Predsednik HDZ Tomislav Karmarko je po srečanju poudaril, da bodo z odstopom od pogodbe s Slovenijo preprečili "malverzacije in prevare".

STA

Hrvaška vlada in opozicijske parlamentarne stranke so danes soglašale, da naj Hrvaška v skladu s pravili mednarodnega prava odstopi od arbitražnega sporazuma s Slovenijo zaradi nezakonite komunikacije bivšega slovenskega sodnika na arbitražnem sodišču Jerneja Sekolca in slovenske agentke na sodišču Haagu Simone Drenik.

"Na grožnje za nacionalno varnost ter nacionalne in državne interese smo se vsi odzvali enako. Poskrbeli bomo, da z odstopom od arbitražnega sporazuma preprečimo malverzacije in prevare," je izjavil Karamarko, ki je bil danes prvič kot šef HDZ za isto mizo s hrvaškim premierjem in predsednikom SDP Milanovićem.

Po srečanju so podporo odstopu od arbitražnega sporazuma izražali tudi predsedniki nekaterih drugih opozicijskih poslanskih skupin, kot sta Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB) in Samostojna srbska demokratska stranka (HDSS), ter vrsta neodvisnih poslancev, ki sodelujejo v različnih poslanskih skupinah.

Tudi neodvisna poslanka Jadranka Kosor meni, da je sporazum, ki ga je s svojim takratnim slovenskim kolegom Borutom Pahorjem podpisala v Stockholmu novembra 2009, mrtev. Pričakuje, da bo sabor na izredni seji v sredo in četrtek potrdil postopke za odstop od arbitražnega sporazuma, podobno kot so sprejeli arbitražni sporazum pred nekaj manj kot šestimi leti, v času, ko je Slovenija blokirala hrvaška pristopna pogajanja z EU.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes pozdravila enotno stališče premierja in predstavnikov opozicijskih strank. "Ne glede na kršitve arbitražnega postopka bo Hrvaška kot odgovorna članica mednarodne skupnosti še naprej iskala način za sporazumno reševanje mejnih vprašanj ter si prizadevala za dobrososedske odnose s Slovenijo," so zapisali v sporočilu za javnost iz urada hrvaške predsednice.

Medtem so dogovor vlade in opozicijskih strank pozdravili tudi ribiči iz hrvaške Istre, ki so bili nezadovoljni z arbitražnim sporazumom. Pričakujejo, da bosta državi spor reševali na katerem od mednarodnih sodišč, dotlej pa bo, kot trdijo, veljala sredinska mejna črta v Piranskem zalivu.