Črna kronika

Nehajte se že igrati partizane in domobrane

Samo Strel
27. 7. 2015, 16.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Deset pogosto spregledanih, na trenutke celo smešnih, a vselej resnih podvigov posameznikov v službi kriminala pri nas prejšnji teden.

Profimedia

10. Z blejskih ulic so policisti pregnali tujce, ki jih je domačin prijavil, da po domovih vsiljivo prodajajo tekstilne izdelke.

9. Iz gostinskega lokala v Izoli so neznani storilci ukradli aparat za točenje piva, vreden približno tisočaka.

8. Škofjeloški policisti so obravnavali 45-letnega domačina, ki je pri dvigovanju denarja izkoristil neprevidnost občana in si prilastil njegovih 50 evrov pozabljene gotovine iz reže bankomata. Oškodovanec se je korak ali dva oddaljil od bankomata, ko se je spomnil, da ni vzel denarja. Toda cvenk je bil že v rokah nepridiprava, ki je tatvino zanikal, kraj zločina pa nonšalantno zapustil. A so ga policisti hitro izsledili in ga nagradili s kazensko ovadbo, denar pa vrnili oškodovancu.

7. Na Partizanski ulici v Celju so se vandali lotili parkomata, v katerem pa ni bilo denarja. So pa s »sesutjem« kljub vsemu povzročili za okrog 250 evrov škode.

6. Novomeški policisti so v Trebnjem obravnavali vlom v osebno vozilo bolgarskega državljana, ki je ostal brez kovčka z oblačili. Škode je za okrog 250 evrov.

5. V trafiko na železniški postaji v Mariboru je stopil neznanec in od prodajalke, ki je ob njegovem prihodu ravno prišla iz skladišča, terjal denar, svoje zahteve pa je podkrepil z nožem. Prodajalka mu je komaj pojasnila, da denarja nima, zato je tat sam odprl enega od predalov prodajnega pulta in iz njega vzel 26 hitrih srečk v skupni vrednosti 45 evrov in zbežal s kraja zločina.

4. Ljubljanski policisti so obravnavali šest mladoletnikov, ki so na območju Most ukradli traktor znamke Lomardini Victor, med vožnjo z njim pa so trčili v parkirano opel astro in povzročili za okrog 1000 evrov škode. Ko so mulci zagledali policiste, so brez uspeha poskušali zbežati. Po zaključenem postopku so bili predani staršem.

3. Gorenjski policisti so v Puštalu pri Škofji Loki obravnavali prometno nesrečo, ki jo je zaradi predrzne vožnje zakrivil starejši mladoletnik. Mulec je izgubil oblast nad avtom in z njim pristal v stanovanjski hiši, po trčenju pa se je prevrnil še na streho. Vozniškega kajpak ni imel, staršem je avto odvzel brez njihove vednosti, povrh pa je za volan sedel še pijan; alkotest mu je nameril 0,29 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Sledijo ustrezni ukrepi.

2. Na mejnem prehodu Gruškovje so policisti prijeli 38-letnega državljana BiH, ki se je izkazal s ponarejenim slovaškim potnim listom. V nadaljnjem postopku je Bosanec policistom izročil še ponarejeno slovaško osebno izkaznico, ponarejeno slovaško vozniško dovoljenje in ponarejeno avstrijsko vozniško dovoljenje, ki se je glasilo na isto ime kot slovaški dokumenti. Potem pa se je še izkazalo, da je moški že od leta 2009 na begu iz zapora v Avstriji in da si je na podlagi ponarejenih dokumentov tam začel urejati življenje; odprl je bančni račun, si uredil zdravstveno zavarovanje in registriral avtomobil. Po končanih postopkih je bil ubežnik vrnjen avstrijskim pravosodnim organom, da odsedi preostanek zaporne kazni, pred sodnika pa bo stopil tudi v Sloveniji.

1. Neznanci so na Kongresnem trgu v Ljubljani, na prostoru, kjer je predvidena postavitev spomenika žrtvam vseh vojn, s sprejem napisali »Nehajte se že igrati partizane in domobrane« ter povzročili za okrog 700 evrov škode.