Slovenija

Novih pogajanj o ceni pšenice ne bo

M.J.
17. 7. 2015, 13.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Novih pogajanj o ceni pšenice ne bo. Komisija za odkup in prodajo žit je v torek od Zbornice kmetijsko-živilskih podjetij zahtevala, da do danes znova skliče kupce slovenskih žit, vendar koordinatorica žitne verige Tatjana Zagorc vztraja, da to ni potrebno.

Arhiv Svet24

Zagorčeva je že v torek pojasnila, da po njihovem odkup poteka nemoteno in po normalnih tržnih cenah, ki so primerljive s cenami sosednjih držav, zato so so mnenja, da potrebe po novem sestanku ni, saj so izhodiščnim cenam, ki se med kupci in prodajalci dnevno spreminjajo glede na tržne razmere, mlinarska in kmetijska podjetja, ki so večji organizatorji odkupa, pridali še določene lastne bonuse.

Predlagatelj srečanja Franc Küčan, ki predseduje komisiji za odkup in prodajo žit, zastopa pa sindikat kmetov, na to pravi, da glede na stališče Zagorčeve pridelovalcev na srečanje sami ne morejo povabiti, ker itak ne bi prišli.

"Mi se s tem ne strinjamo, a smo nemočni, če se nočejo pogovarjati. Pričakovali smo vsaj srečanje, na katerem bi preverili, kdo ima prav, a očitni ni interesa niti za to. Zdaj moramo sesti za mizo pridelovalci in organizatorji odkupa, torej zadruge, in se dogovoriti, da bomo v prihodnje prodajali pšenico iz silosov, ne pa takoj po žetvi, to je edino, kar nam preostaja," pravi Küčan in dodaja, da bodo pšenico pač prodali tistim, ki bodo ponudili več.

Po njegovem bo veliko pšenice tako odšlo v Italijo, ker naj bi tudi zasebniki, ki jo odkupujejo pri nas, imeli pogodbe z italijanskimi kupci, cene pšenice v sosednjih državah pa naj bi, tako Küčan, rasle.

Zadnja cena, ki so jo na pogajanjih za pšenico ponudili mlinarji, je bila 180 evrov za razred A, 160 za B 1, 150 za B 2 in 140 za razred C. Ponekod so mlinarji tem cenam dodali po pet evrov za tono, vendar nekateri samo za razred A, drugi pa tudi za razred B. Kmetje so za tono zahtevali 200, 185, 170 in za razred C od 150 do 155 evrov.