Svet

Hrvaška posodobila eskadriljo vojaških letal mig 21

STA/M.J.
17. 7. 2015, 12.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaški vojaški piloti so v četrtek opravili še zadnji preizkus dvanajstega letala znamke mig 21, ki je bilo na remontu v ukrajinski Odesi in tako oblikovali celotno eskadriljo svojih vojaških letal, so sporočili s hrvaškega ministrstva za obrambo. Ukrajina je zamujala z remontom več kot leto dni.

STA

Prvi posodobljeni migi so z remonta v Odesi prišli aprila lani. Šlo je za pet rabljenih letal, ki jih je Hrvaška kupila od Ukrajine.

Letala so bila prej del jemenskega vojaškega letalstva, a se je zapletlo pri plačevanju remonta in Ukrajina jih je osem zaplenila. Jemen je opozoril, da je Ukrajina delo opravila slabo, saj sta se dva jemenska miga 21 zrušila neposredno po remontu v Odesi.

Preostalih sedem migov je hrvaška vojska leta 2013 poslala na remont v Ukrajino po sklenjeni pogodbi. Pričakovali so, da bo posodobitev potekala hitreje in v skladu s pogodbo, da bi lahko podaljšali operativno dobo svojih starih letal, ker za nova nimajo denarja.

Ukrajinska družba "Ukrspecexport" je krepko zamujala z delom in so namesto v letu dni remont opravili v več kot dveh letih, saj so do oktobra lani poslali Hrvaški še pet letal, zadnji dve pa sta prispeli letos. Zamudo so opravičili z ukrajinsko krizo in zapleti s partnerji iz Češke, ki so bili odgovorni za navigacijsko opremo letal.

Hrvaška je vsako letalo, ki je prišlo iz Ukrajine, podrobno preizkusila, da bi lahko odpravili morebitne pomanjkljivosti. Ugotovili so, da so letala popolnoma pripravljena za vojaške naloge v okviru hrvaških oboroženih sil.

Pogodba z ukrajinsko družbo je bila vredna 14 milijonov evrov, a bo Hrvaška verjetno zahtevala odškodnino zaradi zamude. Ukrajinska stran je zagotovila tudi jamstva na opravljena dela za dve leti, so še sporočili na spletni strani hrvaškega ministrstva za obrambo.

V skladu z odločitvijo, da bodo obdržali nadzor zračnega prostora z lastnimi vojaškimi letali, bo hrvaški državni vrh moral do konca leta 2019 določiti scenarij za nabavo vojaških letal. V strategiji razvoja oboroženih sil so ocenili, da bi nakup novih vojaških letal stal 4,2 milijarde kun (552 milijonov evrov).

Kljub remontom bodo morali stare ruske mige, ki so večinoma bili nekoč v sestavu jugoslovanske vojske, upokojiti najpozneje do leta 2024.

Med remontom je hrvaški zračni prostor varovalo le nekaj migov, avgusta lani pa je eden od njih strmoglavil nedaleč od Zagreba zaradi okvare. Pilot se je rešil. Strmoglavljeno letalo je bilo zadnjič na remontu v Romuniji 12 let pred tem.