Slovenija

UKC Maribor šestič Gregorju Pivcu

Gabrijel Toplak
17. 6. 2015, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Največjo zdravstveno ustanovo v severovzhodni Sloveniji že 20 let vodi isti direktor. Gregor Pivec, kirurg in vodja mestnega odbora SDS, se je za tokratni mandat potegoval edini. Posebno pozornost v programu za naslednja štiri leta namenja skrbi za starejše.

STA

Mariborski Univerzitetni klinični center (UKC) bo tudi naslednja štiri leta vodil dozdajšnji direktor UKC Gregor Pivec. Tako se je glasila soglasna odločitev sveta UKC Maribor na seji sveta zavoda, zdaj pa ga mora potrditi še vlada.

Pivec, ki mariborsko bolnišnico vodi že 20 let in se mu peti mandat na čelu UKC Maribor izteče konec oktobra, je bil tokrat edini kandidat. V programu za nov štiriletni mandat je posebno mesto namenil skrbi za starajoče se prebivalstvo. Po izobrazbi kirurg, v mariborski politiki pa znan kot vodja mestnega odbora SDS, v svojem programu razvoja ustanove poudarja, da je UKC Maribor osrednja zdravstvena institucija severovzhodne Slovenije in ima vrsto zadolžitev, predvsem do bolnikov, pa tudi do vseh drugih udeležencev v zdravstvenem sistemu. Ob tem je v programu poleg že znanih usmeritev posebno pozornost namenil starejšim prebivalcem. Prav slednji so eden njegovih strateških ciljev v programu razvoja UKC Maribor. V naslednjih štirih letih želi ustanoviti gerontološki oddelek, kjer bo poudarek na intenzivni terapiji, s čimer naj bi povečali zmogljivosti na področju internističnih strok, zagotovili boljše strokovno delo in večjo dostopnost za starejše občane.

sta

Onkološki oddelek, urgentni center, forenzika

Novoimenovani direktor med najpomembnejšimi letošnjimi projekti izpostavlja dokončanje onkološkega oddelka in računa, da bi jeseni začeli s preizkusnim delom, s polnimi zmogljivostmi pa na začetku prihodnjega leta. Naslednji projekt je po njegovem dokončanje urgentnega centra (dela bodo predvidoma končana do začetka septembra, čaka pa jih še reorganizacija urgentnega centra) in kot tretji od velikih letošnjih projektov bo oddelek za forenzično psihiatrijo, kjer povečujejo program. V okviru predstavitve je Pivec na vprašanje članice sveta odgovoril tudi na aktualno temo korupcije v zdravstvu. V pojasnilu je med drugim omenil primer lanskih kriminalističnih preiskav nekaterih zdravnikov in pojasnil, da so v UKC Maribor po ugotovitvi, katero podjetje naj bi podkupovalo, iz vseh postopkov javnega naročanja izločili tiste zdravnike, ki bi lahko prišli v stik s tem podjetjem. In prav proti korupciji se borijo tudi z več različnimi programi.

Sicer pa je Pivčevo imenovanje za nov štiriletni mandat, ki se začne 1. novembra letos, med člani sveta UKC Maribor minilo brez posebnih vprašanj. Potrdili so tudi njegov program in se med drugim seznanili s poslovanjem zavoda v prvih treh mesecih letošnjega leta, ki je leto 2014 prvič po treh letih zaključil s pozitivnim rezultatom v višini nekaj več kot 830.000 evrov.