Svet

Nov nesramno drag županov črni lepotec

Simon Rosc
17. 6. 2015, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ni ga čez luksuz, bi lahko rekli. Župan hrvaške občine se tega zelo dobro zaveda. Omislil si je nov avto, vreden trikratnik proračuna za kulturo.

Arhiv Svet24

Župan iz vrst hrvaške politične stranke HDZ Ivica Turić ima zelo rad dobre avtomobile. Tega nikakor ne more zanikati po objavi občinskega razpisa za nabavo jeklenega konjička. Občina bo sicer za avto najela lizing, a to še ne skrije dejstva, da je avto, ki ga bo občina Perušić kupila, vreden velik kup hrvaških kun. Iz razpisa je razvidno, da bodo za županovega novega kovinskega lepotca odšteli 450 tisoč hrvaških kun oziroma, preračunano v evre, nekaj kovancev manj kot 60 tisoč evrov. Avto pa bo mogoče lahko uporaben tudi za lokalni reli, saj bo imel dokaj impresivne zmogljivosti.

Turić bo lahko po peruških lokalnih cestah vozil s kar 200 konjskimi močmi. Sicer pa je v razpisu dokaj podrobno opisano, kakšen mora biti avto. Župan si je zaželel konjička črne barve, imeti mora pogon na vsa štiri kolesa, avtomatski menjalnik, aluminijasta platišča. Hrvaški mediji so Turića seveda poklicali in ga povprašali o razsipnem razpisu.

Župan trdi, da mu avto v življenju sicer ne pomeni veliko. Še več, prav zanimiva je njegova izjava, da bodo kupili avto enakih zmogljivosti, kot jih ima zdajšnji občinski avto – peugeot 407. Dodal je še, da sicer sam v zasebnem življenju vozi mercedesa. Glede na to, da je 60 tisoč evrov za avto v času, ko je gospodarska situacija izjemno slaba, le nekoliko preveč, smo pogledali v občinski proračun, ki sicer znaša 2.300.000 evrov.

Cena za novi županov avto je skoraj povsem enaka vrednosti, ki jo občina letno nameni za financiranje otroškega vrtca. S tem denarjem bi občina lahko nabavila tudi komunalno opremo za odvažanje smeti za vse leto.