Slovenija

Cerar: Jaz in SMC nisva Janši povzročila nobene krivice

STA/J.P.
17. 6. 2015, 17.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Premier Miro Cerar je v odgovoru na pismo vodstva SDS zavrnil očitke o ustvarjanju ali dopuščanju okolja, ki nima "nobene zveze z demokracijo", ter jih označil za podcenjevalne za Slovenijo. Sporoča še, da niti on sam niti SMC nista prvaku SDS Janezu Janši namenoma povzročila nobene krivice, v zgodbo s Patrio pa da SMC ni mogla biti vpletena.

STA

Vodstvo SDS je v pismu predsedniku republike, državnega zbora in vlade predlagalo posvet, na katerem bi preverili, "ali pri nosilcih najvišjih političnih funkcij v državi obstaja pripravljenost za iskanje dogovora o politični popravi krivice, ki je bila povzročena slovenski demokraciji in SDS".

Cerar pa je v odzivu na pismo danes zapisal, da očitki o spornih in nedemokratičnih ravnanjih ter ugotovitve, da on in Milan Brglez neupravičeno zasedata funkciji premierja in predsednika DZ, "daleč presegajo običajni nivo kritike političnih sopotnikov in tekmecev".

Slovenija je po njegovih besedah tako med državljani kot tudi v tujini prepoznana kot "demokratična država, ki se od nastopa aktualne vlade postopoma, a zanesljivo prebija iz krize". Ocene iz pisma, da ustvarjajo ali dopuščajo okolje, ki nima "nobene zveze z demokracijo", so, kot je navedel premier, "ne le očitno povsem neresnične, pač pa tudi neprimerne in podcenjevalne za Slovenijo in za naše državljanke in državljane".

"Vsak dan je neposredno razvidno, da delo vlade in državnega zbora (pa tudi vseh drugih državnih organov in institucij) poteka normalno," odgovarja Cerar. Ob tem med drugim pojasnjuje, da si kot predsednik vlade nadvse prizadeva, da "počasi, a zanesljivo in v okviru pristojnosti presegamo številne koruptivne in drugačne slabe prakse iz preteklosti, ki so nas v preteklih letih pripeljale v resno gospodarsko, socialno in nenazadnje tudi politično krizo".

Kot je poudaril, zgodba s Patrio, s katero sta bila tako ali drugače neposredno povezana tudi SDS in Janša, "ni bila nikoli zgodba, v katero bi mogla biti SMC v preteklih letih kakorkoli vpletena, prav tako pa to tudi ni zadeva, ki bi bila v pristojnosti vlade". Odločitev o odvzemu poslanskega mandata Janši, ki jo je ustavno sodišče pozneje razveljavilo, pa so po njegovih besedah poslanci SMC in vladne koalicije sprejeli "na podlagi izrazito nedorečenega zakona, pri čemer so se ob soočenju s to pravno praznino v dobri veri oprli na mnenja nekaterih priznanih ustavnopravnih strokovnjakov".