Slovenija

Mitja Bervar ostaja predsednik državnega sveta

sta/mv
10. 6. 2015, 16.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Državni svetniki so na današnji seji po polovici mandata sedanje sestave DS znova volili svoje vodstvo. Predsedniško funkcijo je obdržal Mitja Bervar, novi podpredsednik DS pa je Branko Šumenjak. Bervar je ocenil, da je DS v tem sklicu z okrepljeno dejavnostjo dosegel nekaj pomembnih premikov, prenehalo se je tudi razpravljanje o njegovi ukinitvi.

Mediaspeed

Bervarja, ki je bil tudi edini kandidat za vodenje DS v preostanku mandata, je na tajnem glasovanju podprlo 31 svetnikov, sedem pa jih je bilo proti. V nagovoru svetnikom je spomnil, da so ob začetku tega sklica DS po državi potekale demonstracije, govorilo se je ukinitvi DS, sistem plačila nadomestil državnim svetnicam in svetnikom je bil zakonsko neurejen, odnos drugih političnih dejavnikov, medijev, strank in tudi nekaterih drugih institucij pa je bil na nek način skeptičen oz. nezainteresiran. "V teh dveh letih in pol smo izboljšali splošno prepoznavnost in priznavanje DS kot drugega doma, pri nekaterih malo težje, pri drugih morda malo lažje," je poudaril. Prav tako so po njegovih besedah na nek način izboljšali odnos drugih državnih organov do DS. Če nič drugega, je bil v DS prvič navzoč tudi predsednik republike. Prav tako sta svetnikom prišla predstaviti program dela prejšnja premierka Alenka Bratušek in zdajšnji premier Miro Cerar, je navedel. Pomembno se mu zdi, da so se predstavniki ministrstev, tudi ministri in državni sekretarji, aktivno vključili in prihajajo na seje DS in njegovih komisij, pa tudi javne posvete, ki jih organizirajo v DS. Da se je na nek način prenehalo razpravljanje o ukinitvi DS, pa šteje predvsem za rezultat njihovega skupnega dobrega dela.

Pozornost namenjali interesnemu delu

Po Bervarjevih besedah so veliko pozornosti namenjali interesnemu delu, posebej lokalnim interesom in so tudi konkretno na terenu lokalnim oblastem pomagali reševati določena vprašanja. Kot enega takšnih primerov je omenil podjetje TOM Miren-Kostanjevica, ko so s svojim delom pripravili in pripeljali do tega, da "je DUTB našel neko soglasje in sodelovanje, da so lahko zaposleni prevzeli tovarno in dobro delajo". Poleg tega so po njegovih navedbah okrepili močno vez s civilno družbo in predstavniki interesov, institucij, agencij... Prek javnih posvetov so na nek način postali "živahen forum civilne družbe" in upravičili vlogo mostu od civilne družbe prek državnega sveta do dnevne politike. Kot eno prvih velikih zmag tega sklica je Bervar izpostavil ureditev plačila nadomestil svetnikom in svetnicam. Za delovanje DS in predvsem njegov status se mu zdi pomembna vključitev predsednika DS v prvo srečanje štirih predsednikov. Ogromno časa in energije pa so vložili tudi v pripravo predloga za institut ponovnega odločanja.

Binderju ni uspelo

Vnovična izvolitev pa na današnji seji ni uspela dosedanjemu podpredsedniku DS Stojanu Binderju (delodajalci). Na to mesto je bil namreč z 21 glasovi izvoljen Branko Šumenjak (lokalni interesi), medtem ko je Binderja na tajnem glasovanju podprlo 16 svetnikov. V interesni skupini lokalnih interesov so po besedah Milana Ozimiča podprli kandidaturo Šumenjaka, ker se jim zdi pomembno, da imajo kot najštevilčnejša interesna skupina v DS, ki zastopa zelo široke interese, svojega predstavnika tudi v vodstvu DS. Nikakor pa njihova odločitev ni bila sprejeta zaradi nezadovoljstva z delom dosedanjega podpredsednika Binderja. Svojo kandidaturo je podobno utemeljil tudi Šumenjak, ki je prepričan, da lahko "s svojimi izkušnjami nekako podmažem to kolesje DS, da se bolj gladko zavrti". V nadaljevanju so na novo izvolili še predsednike, podpredsednike in člane komisij.