Svet

Sojenje škofom zaradi prikrivanja spolnih zlorab

M.J.
10. 6. 2015, 15.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Papež Frančišek je danes odobril oblikovanje novega sodnega telesa, ki bo pristojno za vodenje postopkov proti škofom, obtoženim prikrivanja spolnih zlorab s strani duhovnikov v svojih škofijah. Ta ukrep mu je predlagala posebna komisija, ki jo je ustanovil prav zaradi številnih afer z zlorabami otrok.

Reuters

Spremembe s sabo v okviru kanonskega prava prinašajo tudi novo kaznivo dejanje "zlorabe škofovskega položaja", so danes sporočili v Vatikanu. Novo sodno telo bo delovalo znotraj kongregacije za doktrino vere, papež pa je že odredil imenovanje na položaje znotraj te nove sodne instance, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Združenja žrtev pedofilskih duhovnikov že dolgo zahtevajo, da Vatikan prikrivanje spolnih zlorab mladoletnikov s strani škofov obravnava kot kaznivo dejanje in ga kaznuje.

Papež je pri oblikovanju novega sodnega telesa, ki se bo s tem ukvarjalo, sledil priporočilu posebne komisije, ki je bila v Vatikanu ustanovljena prav z namenom, da bi škofijam pomagala pri preventivnih ukrepih in pomagala žrtvam.