Slovenija

Ne duha ne sluha o poravnavi med Lovšetom in Kocijančičem

tr
10. 6. 2015, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nekdanji lastnik Diners Cluba Slovenije Tomaž Lovše se je znašel v vlogi zasebnega tožilca, ki na ljubljanskem okrožnem sodišču toži nekdanjega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Janeza Kocijančiča. Očita mu žaljivo obdolžitev.

mediaspeed

Dvojica se je v hramu pravice srečala sredi aprila v okviru predobravnavnega naroka. A se ta na njuno željo ni opravil, saj sta dejala, da obstaja možnost, da spor rešita na miren način. Kot se je izkazalo na včerajšnjem predobravnavnem naroku, ki se ga Kocijančič ni udeležil zaradi službenih obveznosti, iz te moke ni bilo kruha. Ker je obtoženi podal ugovor zoper zasebno tožbo, je sodnica štela, da krivde ne prizna. Tako se bo sojenje začelo v začetku oktobra. Obramba je predlagala, naj na sojenju zaslišijo 16 prič.

Podrobnosti očitkov za zdaj niso znane. Klobčič zgodbe pa naj bi se začel odvijati junija 2012. Takrat je Lovše kot predsednik smučarske zveze odstopil s položaja, potem ko Planici ni uspelo dobiti organizacije svetovnega nordijskega prvenstva leta 2017. Obenem so se v medijih pojavile govorice glede domnevno spornega obnašanja Lovšeta v Južni Koreji, ki naj bi jih sprožil Kocijančič. Ta naj bi trdil, da se je Lovše že dan pred glasovanjem za prireditelja svetovnega nordijskega prvenstva 2017, ki ga je morala Planica v zadnjem krogu s 3:12 prepustiti Lahtiju, vedel čudno. Med večerjo FIS naj bi začel kričati na Kocijančiča ter planiška ambasadorja Petro Majdič in Francija Petka, češ da ne bodo dobili nordijskega SP.

Kategorično zanikal govorice

STA

Pozneje naj bi se v bližnjem lokalu verbalno lotil še nekaterih drugih članov predsedstva FIS, jim mahal z Interpolovo izkaznico in Heinzu Gurtnerju grozil s pištolo ter se izdajal za agenta FBI; menedžerju za potovanja pri FIS je menda celo poslal telefonsko sporočilo, češ da bodo letele glave, če Planica ne bo dobila SP v nordijskem smučanju. Zaradi tega so odgovorni pri FIS sklicali izredni sestanek, na katerem so od prirediteljev kongresa zahtevali osebno varstvo za Gian-Franca Kasperja, predsednika FIS, in Kocijančiča. Poleg tega so se razširile govorice, da naj bi Lovše s SMS-sporočili nadlegoval tudi druge člane FIS in jim obljubljal nagrade, če bi oddali svoj glas za svetovno prvenstvo v Planici. Lovše je trditve Kocijančiča o njegovem domnevno neprimernem obnašanju kategorično zanikal. Po njegovih besedah nikomur ni grozil ali se kako drugače neprimerno vedel. Govorice, da je ustno grozil predsedniku FIS Gian-Francu Kasperju, pa naj bi bile popolna izmišljotina.

»Žaljive obdolžitve in napad na mojo osebno integriteto izvirajo iz nedopustne obrambne strategije Kocijančiča, ki ni opravil svojega dela, lobiranja, da Planica kandidaturo dobi. Trditve, ki jih je zapisala Ekipa, povzeli pa so jih nekateri drugi mediji, da naj bi grozil s pištolo in podobno, so šokantne in lažne,« pravi Lovše.