Slovenija

Pred 25 leti je začela nastajati Manevrska struktura narodne zaščite

STA
17. 5. 2015, 07.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pred 25 leti je začela nastajati Manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ), ki je nastala kot odgovor na zahtevo JLA, naj ji Teritorialna obramba preda orožje. Naloga MSNZ je bila zavarovanje osamosvojitvenih procesov, pobudnik za njeno ustanovitev pa je bil Anton Krkovič, ki je bil tudi njen prvi poveljnik.

sta

Krkovič je bil namreč takrat načelnik oddelka za Ljudsko obrambo občine Kočevje. 17. maja 1990 je videl, kako so vojaki JLA iz občinskega štaba Teritorialne obrambe (TO) v Kočevju odvažali orožje. Dva dni prej so namreč jugoslovanske oblasti zahtevale, naj TO svoje orožje preda JLA.

Zaradi videnega se je Krkovič odpravil v Ljubljano, kjer je o dogajanju obvestil takratnega obrambnega ministra Janeza Janšo in notranjega ministra Igorja Bavčarja, ki sta skupaj s prvo slovensko demokratično izvoljeno vlado komaj prevzela posle.

Po sestanku so stekle prve aktivnosti za organiziranje MSNZ, ki pa je svojo formalno obliko dobila šele 28. avgusta 1990 na Komunali v Kočevju. Na tamkajšnjem sestanku, na katerem sta bila prisotna tudi Janša in Bavčar, je Krkovič predstavil organizacijsko shemo MSNZ. Teden dni pozneje pa je Bavčar izdal tudi uradno odločbo za oblikovanje MSNZ, za njenega poveljnika pa imenoval Krkoviča.

Osnovna naloga MSNZ je bila obramba takratne na novo nastajajoče države in njenega vodstva, če bi prišlo do posega JLA. Struktura je delovala brez prave zakonske podlage. To je dobila konec septembra 1990, ko je takratna slovenska skupščina sprejela dopolnilo k ustavi, s katerim je Slovenija dobila popolno oblast nad vodenjem lastnih oboroženih sil. Takrat je MSNZ prešla pod okrilje slovenske TO, ki se je pozneje preoblikovala v Slovensko vojsko. Tudi zato nekateri začetek nastajanja MSNZ štejejo kot začetek nastajanja Slovenske vojske, ki sicer svoj dan praznuje 15. maja.