Svet

V Skopju danes velik protivladni protest

STA
17. 5. 2015, 07.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Največja makedonska opozicijska socialdemokratska stranka (SDSM) bo danes v Skopju organizirala velik protivladni protest, na katerega so povabili vse državljane. Svoj shod je za ponedeljek napovedala tudi vladajoča stranka VMRO-DPMNE premierja Nikole Gruevskega. Shod v podporo protestom v Makedoniji bo tudi danes popoldan v Ljubljani.

Arhiv Svet24

"Pozivamo vse državljane, Makedonce, Albance, Srbe, Rome, Turke, Bošnjake, Cincare, pozivamo vse, ki želijo dobro Makedoniji, da se pridružijo velikemu protestu. Skupaj, enotni, združeni bomo sporočili Nikoli Gruevskemu, človeku, ki je uničil sedanjost in ogrozil prihodnost naše domovine, da mora oditi," je ob napovedi protesta dejal generalni sekretar SDSM Oliver Spasovski.

Poudaril je, da se bodo ta dan začeli veliki državljanski protesti proti nasilni, surovi in kriminalni vladavini Nikole Gruevskega. "Konec je, Gruevski. Makedonija se je prebudila. V nedeljo se bosta v Skopju začela vračati svoboda in demokracija," je zatrdil.

Vladajoči VMRO-DPMNE je za ponedeljek napovedal veliko zborovanje v podporo stabilni in močni Makedoniji. "V teh težkih trenutkih, ko je Makedonija napadena, v času, ko si nekateri ljudje ne želijo odpiranja novih tovarn in ustvarjanja novih delovnih mest, želi VMRO-DPMNE jasno sporočiti, da nasprotuje vsem scenarijem destabilizacije," je dejal predstavnik stranke Nikola Todorov in dodal, da bo shod potekal mirno in dostojanstveno.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je vse strani v Makedoniji pozvala, naj izkažejo zadržanost v času napovedanih demonstracij in sprejmejo ukrepe za zmanjšanje napetosti. Po besedah posebnega predstavnika Ovse Gerarda Studmana je stabilnost Makedonije bistvenega pomena za stabilnost celotne regije.

V Makedoniji že dlje časa traja politična kriza, opozicija bojkotira delo parlamenta, političnega dialoga tako rekoč ni. Napetosti so se še dodatno zaostrile po krvavem spopadu med makedonskimi varnostnimi silami in oboroženimi skrajneži v Kumanovu minuli konec tedna, v katerem je bilo ubitih 22 ljudi.