Svet

V Makedoniji opozicija spet nagaja vladi

STA / T.C.
16. 5. 2015, 20.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Največja opozicijska stranka v Makedoniji, Socialdemokratska zveza (SDSM), je na današnji novinarski konferenci objavila nove telefonske pogovore makedonskih vladnih predstavnikov. Predsednik SDSM je Zoran Zaev je dejal, da gre med drugim za telefonske pogovore premierja Nikole Gruevskega in nekdanjega zunanjega ministra Antonia Milošoskega.

Arhiv Svet24
NIkola Gruevski, premier v odhajanju.

Arhiv Svet24
Zoran Zaev.

Kot poroča makedonska tiskovna agencija MIA, naj bi bili na telefonskih pogovorih tudi nekdanji vodja makedonske obveščevalne službe Sašo Mijalkov ter obrambni minister in nekdanji pogajalec z Grčijo glede imena Makedonije Zoran Jolevski. Telefonski pogovori se nanašajo na to, kako se je vlada pogajala glede imena Makedonije in vprašanj mednarodne identitete.

"Ne gre za informacije o pogovorih pod pokroviteljstvom Združenih narodov, pač pa za konkretne in jasne dokaze, da je vlada barantala s tajnimi mediatorji," je dejal Zaev. Dodal je, da SDSM poseduje več deset posnetkov telefonskih pogovorov glede vprašanja imena Makedonije, a jih ne bodo objavili, da ne bi ogrozili pogajalskega procesa.

V zvezi z za nedeljo napovedanimi protivladnimi protesti v Skopju je Zaev danes pozval k mirnim, dostojanstvenim in nenasilnim protestom. Izrazil je tudi upanje, da v ponedeljek ne bo protestov podpornikov vladajoče koalicije. Predsednik SDSM je tudi ponovil, da njegova stranka še naprej vztraja pri odstopu vlade, sestavi začasne vlade in razpisu predčasnih, demokratičnih volitev.

Arhiv Svet24

Na danes objavljene telefonske pogovore se je že odzval premier Gruevski in dejal, gre za očiten poskus manipulacije javnosti. "Nikola Gruevski in ta vlada sta imela devet let. Če bi želeli spremeniti ime, bi to že naredili. Očitno se to ni zgodilo. SDSM je odgovorna za spremembo imena leta 1994, ko so po manipulaciji z javnostjo in brez posveta z državljani na referendumu sprejeli, da se bo država imenovala Nekdanje jugoslovanska republika Makedonija," je dejal.

Makedonski premier je ponovno zavrnil pozive opozicije k odstopu in poudaril, da je treba najti rešitev za politično krizo v državi. "Moramo najti rešitev, a brez uporabe nasilnih sredstev. Rešitev bomo našli. Makedonija bo iz krize izšla močnejša, s številnimi lekcijami, ki se jih je naučila," je poudaril Gruevski.

Arhiv Svet24
Nikola Gruevski.