Slovenija

Mali Zavrč, a velika davčna utaja?

STA / T.C.
13. 5. 2015, 11.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kazensko ovadbo zoper štiri osebe z območja Ptuja, osumljene kaznivih dejanj zatajitve finančnih obveznosti, o katerih so v torek poročali s Policijske uprave Maribor, naj bi kriminalisti vložili na podlagi več kot leto dni trajajoče policijske preiskave v zvezi z družino Vuk. Ovaden naj bi bil tudi župan Zavrča Miran Vuk, pišeta Dnevnik in Večer.

Arhiv Svet24

Grega Wernig

Kot so sporočili z mariborske policijske uprave, so štirje osumljeni več kaznivih dejanj zatajitve finančnih obveznosti, saj naj med leti 2005 in 2008 ne bi prijavili prihodkov, s tem pa naj bi državni proračun oškodovali za 4,17 milijona evrov.

Četverico so kriminalisti ovadili tudi zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj ponarejanja listin, saj naj bi februarja lani po pooblaščencu pristojnemu davčnemu uradu zavestno predali ponarejene listine. Prav tako je ena fizična oseba osumljena tudi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Po neuradnih podatkih Večera so ovadbe rezultat več kot leto dni trajajoče policijske preiskave kaznivih dejanj, ki jih očitajo bratoma Miranu in Romanu Vuku iz Zavrča. Miran Vuk je župan občine Zavrč, brat Roman pa je predsednik Nogometnega kluba Zavrč.

Že februarja lani so kriminalisti izpeljali kar 28 hišnih preiskav na več naslovih fizičnih in pravnih oseb, povezanih z Vukovimi. Po pisanju Večera so bili z nemške davčne uprave na ptujskem davčnem uradu obveščeni o opravljenih gotovinskih dvigih z računa hrvaške pravne osebe v Nemčiji. Dvige so opravljali Miran, Roman, Dominik in Darinka Vuk, ki naj bi v letih od 2003 do 2005 dvignili za okoli 26 milijonov evrov, v letih od 2005 do 2008 pa za 17 milijonov evrov.

Arhiv Svet24

Župan Zavrča sicer že ves čas zanika, da bi počel karkoli nezakonitega, se je pa maja lani znašel v osebnem stečaju. Razlog za to je večkrat pripisal prav kriminalističnim preiskavam zaradi domnevnih davčnih utaj.

Že leta 2013 naj bi z bratom Romanom podjetje RM Vuk Holding po takratnem pisanju Financ prodala slovaški družbi Romis Slovakia, to pa ima, podobno kot RM Vuk Holding, verižne lastnike še na Cipru in na Deviških otokih.

Miran Vuk je bil še pred dvema letoma po ocenah revije Manager z ocenjenim premoženjem 29,3 milijona evrov 21. najbogatejši Slovenec, skupaj z bratom pa obvladujeta tudi prvoligaški nogometni klub iz Zavrča.

Arhiv Svet24