Zanimivosti

Jutri konec sveta? Bliža se kilometrski asteroid

R.T.
13. 5. 2015, 10.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Skozi vesoljska prostranstva lomasti asteroid – eden od največjih, ki bi lahko trčili v naš planet, saj naj bi bil premera več kot 1,5 kilometra. Velikan se bo Zemlji tako zelo približal, da marsikdo s skrbjo pričakuje njegov mimohod.

Asteroid, imenovan 1999 FN53, se bo Zemlji najbolj približal jutri. Trk ni izvzet – če bi asteroid velikosti ene osmine Everesta strmoglavil na naš planet, bi bile posledice katastrofalne – uničenje, potresi in izumrtja. Pošastna skalnata formacija je namreč kar desetkrat večja od vseh drugih meteoritov, ki jim trenutno sledijo pri Nasi, in dvakrat večja od velikana 2014-YB35, ki je oči astronomov na nebo prikoval marca.

Wikipedija

Eksplozija v Tunguski je podrla okrog 60 milijonov dreves na površini 2150 kvadratnih kilometrov. 

Strokovnjaki že proučujejo različne scenarije; po njihovih ocenah bi se ob trku sprostila energija, primerljiva z milijoni megaton TNT, ki bi lahko pokončala 1,5 milijarde ljudi. Torej bi bil trk veliko bolj uničujoč kot sila, ki se je leta 1908 sprostila nad Tungusko, ko je 50-metrska vesoljska skala strmoglavila nad Sibirijo.

Bill Napier, profesor astronomije na univerzi v Buckinghamshiru, je povedal, da bi bila uničujoča sila ob trku nepredstavljiva. Nekaj pa je gotovo: posledice bi bile globalne. »Da bi lahko razumeli razsežnosti nečesa tako velikanskega, bi se morali obrniti na pisce znanstvene fantastike,« je dejal Napier. Asteroid se proti Zemlji premika petdesetkrat hitreje kot potniško letalo. Če pa se njegova pot le minimalno spremeni, bi kaj lahko trčil v naš planet. »Asteroid bi nas sicer moral obiti na dovoljšnji razdalji, da nas ne bi smelo skrbeti, a ne moremo biti prepričani,« je še povedal Napier. Naj pristane na kopnem ali na morju, so množične smrti neizbežne. »Če bi končal v morju, bi v stratosfero poslal oblak halogenskih plinov, ki bi uničili ozonski plašč. Ozračje bi se posledično tako segrelo, da bi scvrlo rastje. Množično izumrtje bi bilo neizogibno.«

Arhiv Svet24