Svet

Minister je zadremal na sestanku, zato ga je dal veliki vodja usmrtiti

G.G.
13. 5. 2015, 09.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Parlamentarne preiskave? Kazenska ovadba, spisana obtožnica in sojenje? V Severni Koreji ne potrebujejo teh institutov, nelojalnega ministra preprosto usmrtijo.

Reuters

Obrambnega ministra Hyon Yong Chola so z ministrskega stolčka vrgli že v začetku aprila, južnokorejski mediji, ki z nasladami objavijo vsako negativno novico iz severne sosede, pa poročajo, da so ga 30. aprila usmrtili.

Prvega moža obrambe te izolirane države naj bi usmrtili s protizračnim orožjem pred očmi več stoglave množice patriotov. Usmrtitev naj bi izvedli na vojaški akademiji severno od Pjongjanga. Da so ga usmrtili kar s protiletalskimi topovi, naj bi bi bilo predvsem svarilo drugim, kako nasilna smrt jih lahko čaka, če bodo dvomili v vodstvo. 

In kaj naj bi bil razlog za tako grozljivo kazen? Na sestanku ožjega odbora veljakov Kim Jong Unove klike naj bi zaspal, nato pa naj ne bi izpolnil navodil velikega vodje. Obveščevalni podatki tudi nakazujejo, da naj bi zagrešil "dejanje izdaje", takšna nelojalnost pa se seveda kaznuje s smrtjo.

To je seveda verzija Seoula, ki jo je treba jemati z rezervo, medtem ko v Pjongjangu še previdno molčijo.

Če se bo novica potrdila, bo to nova demonstracija krutosti mladega severnokorejskega voditelja pri utrjevanju oblasti in soočanju s sumi nelojalnosti najvišjih predstavnikov režima, potem ko je leta 2013 dal usmrtiti tudi svojega strica in nekdanjega političnega mentorja Jang Song Thaeka.

Kaže pa tudi na morebitne notranje boje za oblast, potem ko se je Kim odločil, da v zadnjem trenutku odpove udeležbo na vojaški paradi ob obletnici konca druge svetovne vojne v Moskvi zaradi urejanja notranjih zadev.

Južnokorejska obveščevalna služba NIS je prejšnji mesec tudi sporočila, da je Kim od začetka leta že likvidiral najmanj 15 visokih vojaških častnikov, ker naj bi dvomili v njegovo vodenje. Med njimi naj bi bila tudi dva namestnika ministrov.

Reuters