Svet

Južnokorejski rezervist podivjano ubil sovojaka, več kolegov ranjenih

STA / T.C.
13. 5. 2015, 09.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Južnokorejski vojaški rezervist je danes ubil enega kolega, tri pa ranil ter si nato sodil sam. Na rezerviste je streljal med strelsko vajo, ko je bil na urjenju v vojaškem oporišču na jugu prestolnice Seul, je sporočila vojska. Vzrok njegovega dejanja še ni znan.

Reuters

Pevec svetovne uspešnice Gangnam Style, Psy, je bil kot rezervist na istem urjenju in je kakih 20 minut pred začetkom streljanja odšel s kraja dogajanja.

Štiri ranjene rezerviste so odpeljali v bolnišnico, kjer je nato eden umrl, eden pa je v kritičnem stanju, je povedal tiskovni predstavnik vojske Ko Dong Heun. Storilec je nato naredil samomor.

Preiskovalci sedaj ugotavljajo, kaj je rezervista pripeljalo do tega, da je streljal na kolege. V vojski so pojasnili, da razlog še ni znan, da pa prvi podatki kažejo, da je bil incident verjetno povezan z osebno zadevo.

V Južni Koreji morajo moški, stari med 18 in 35 let, služiti vojaški rok dve leti, po tem pa se morajo osem let enkrat na leto udeležiti urjenja. Razen za tiste, ki so fizično nesposobni, so izjeme redke, tako da so tisti, ki zavračajo služenje zaradi ugovora vesti, avtomatično obsojeni na zaporne kazni.

Reuters

Streljanje se je zgodilo prav na dan, ko je mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International objavila poročilo, v katerem poziva Južno Korejo k izpustitvi več sto mladeničev, ki so zaprti, ker so zavrnili služenje vojaškega roka. Seul je pozvala, naj jim omogoči alternativno služenje vojaškega roka. 


Med najbolj vidnimi skupinami, ki zavračajo služenje vojaškega roka, so Jehove priče. Po navedbah AI jih je bilo v zadnjih 60 letih zato zaprtih okoli 12.000.

AI ob tem opozarja, da stigma, ki se drži tistih, ki zaradi ugovora vesti zavračajo služenje, pomeni, da so še mnogo let po običajni 18-mesečni zaporni kazni v slabšem gospodarskem in socialnem položaju.

Reuters
Južnokorejska vojaka.