Slovenija

Židan ob spominu na Pohorski bataljon o zgledu dejanj za domovino

STA / T.C.
26. 4. 2015, 17.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Dejan Židan je v funkciji ministra za obrambo na današnjem 8. Šarhovem pohodu po poteh Pohorskega bataljona na Treh kraljih izpostavil povezovalni pomen prireditve in zgled Alfonza Šarha za dejanja, ki jih lahko posamezen človek naredi za domovino. Sedanje generacije je pozval k prispevku za mir, varnost in sožitju.

KMA

Židan je kot slavnostni govornik ob Šarhovem pohodu in Festivalu miru ter 70. obletnici konca druge svetovne vojne dejal, da Festival miru povezuje vse tisto, kar je bilo v narodu najbolj uporno in usmerjeno v preživetje, hkrati pa vključuje trezen razmislek in optimističen pogled v prihodnost, so sporočili z ministrstva za obrambo.

V življenjski zgodbi narodnega heroja Alfonza Šarha je mogoče najti veliko zgledov za dejanja, ki jih lahko en sam človek naredi za svojo domovino, je dodal Židan. Šarh se je v usodnih trenutkih z vsemi svojimi močmi vključil v boj za slovenstvo in svobodo ter s tem dokazal, da lahko tudi posameznik z zavzetostjo za skupne koristi, ne zgolj osebne, ter z veliko ljubeznijo do svojega naroda pomembno pripomore k velikim premikom, je dejal Židan.

Arhiv Svet24

Pred ponedeljkovim dnevom boja proti okupatorju je minister poudaril, da je bil organiziran oborožen upor okupatorju in nacifašistični politiki za preživetje Slovencev v drugi svetovni vojni bistven.

Po njegovih besedah se je treba ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne s ponosom in hvaležnostjo spomniti vseh tistih, ki so v boju z okupatorjem in za zmago v narodnoosvobodilnem boju dali svoja življenja.

Poudaril je, da je to, da danes živimo v miru, pomembna stvar. "Žal nas naša zgodovina opozarja, da se je treba zavedati, da vojna ni nekaj, kar se nikoli več ne more zgoditi," je dejal in dodal, da je groženj za varnost več in so precej raznolike.

"Starejše generacije so nam priborile vse tisto, kar se je še v življenju Alfonza Šarha zdelo kot težko dosegljiv sen. Zato je prav, da se danes vprašamo, kaj v tem trenutku domovina pričakuje od nas in kaj bomo mi zapustili našim zanamcem. Naša dolžnost je, da prispevamo k miru, varnosti in medsebojnemu sožitju ter da se še bolj dejavno posvetimo ustvarjanju boljših razmer za življenje in delo," je dejal Židan.

Zbrane so nagovorili tudi predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič, predsednik Zveze policijskih veteranskih združenj Sever Tomaž Čas in predsednik Zveze slovenskih častnikov Alojz Šteiner.

Šarhov pohod poteka od Treh kraljev mimo Črnega jezera do Osankarice in poslednjega bojišča Pohorskega bataljona pri Treh žebljih in nazaj do Treh kraljev, kjer je osrednja slovesnost.

Pohorski bataljon je bil ustanovljen septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju in je štel okoli 90 borcev. Na Osankarici si je uredil zimski tabor, ki pa so ga kmalu odkrile nemške sile. V zadnjem boju 8. januarja 1943 je umrlo 69 borcev tega bataljona, med njimi tudi pohorski kmet Alfonz Šarh in njegovi trije sinovi, po katerem so vsakoletni pohod tudi poimenovali.

Arhiv Svet24