Slovenija

V Kopru namesto kopalniške opreme cariniki odkrili več kot osem milijonov tihotapljenih cigaret

sta/mv
3. 4. 2015, 21.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Cariniki so v luki Koper prejšnji teden v zabojniku iz Kitajske našli kar 8,15 milijona ali skoraj 11,5 tone neprijavljenih cigaret, so danes sporočili iz Finančne uprave RS. V zabojniku, ki je bil namenjen na Madžarsko, bi morala biti glede na prijavne podatke na carini kopalniška oprema.

PMP obrežje

V koprsko pristanišče je 23. marca prispela ladja s Kitajske. Cariniki Finančnega urada Koper so se na podlagi vnaprejšnje analize tveganja odločili za pregled zabojnika, ki naj bi vseboval kopalniško opremo.

Zabojnik so najprej preslikali z mobilnim rentgenom in nato opravili še delni pregled zabojnika. Pri tem se je izkazalo, da je kopalniška oprema le v nekaj kartonih v prvih dveh vrstah, za njimi pa so našli večjo količino neprijavljenih cigaret.

Sledila sta praznjenje zabojnika in natančen pregled, v katerem je bilo odkritih kar 40.750 zavojev znamke marlboro oz. 8,15 milijona cigaret v skupni teži 11,491 tone.

Finančni urad Koper je tihotapljeno blago zasegel in obvestil koprske kriminaliste, ki v tem primeru sedaj vodijo kriminalistično preiskavo.

Gre za prvi letošnji večji zaseg cigaret v pomorskem prometu v koprskem pristanišču, pojasnjujejo na Fursu. Lani sta po količini izstopala dva primera, in sicer osem milijonov cigaret septembra in devet milijonov cigaret maja 2014.

"Evropa je predvsem zaradi visokih cen še vedno najpomembnejše ciljno področje za tihotapljenje tobačnih izdelkov in prodajo na črnem trgu. Ne glede na vrsto transporta je to ena najbolj dobičkonosnih dejavnosti za organizirane kriminalne združbe," so v sporočilu zapisali na Fursu.

Pošiljke cigaret in tobaka, ki jih cariniki odkrijejo v zabojnikih v luki Koper, največkrat prispejo s srednjega vzhoda in Kitajske, v cestnem prometu pa gre najpogosteje za tihotapljenje manjših količin v konstrukcijskih delih vozil ali med osebno prtljago iz držav vzhodne Evrope in balkanskih držav v države zahodne Evrope.