Slovenija

V Prekmurju želijo piti, a vode ni

Gabrijel Toplak
3. 4. 2015, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Cankovi in Skakovcu se že nekaj časa srečujejo s težavami pri oskrbi z vodo. Včasih voda priteče po dveh urah, večkrat pa nanjo čakajo tudi več kot deset ur. Župan občine Cankova Drago Vogrinčič pravi, da kritike, pripombe in slabo voljo ljudi povsem razume, medtem ko upravljavec sistema razloge za težave pripisuje lastnikoma, torej občinama.

Občina Cankova

Prebivalci naselij Cankova in Skakovec ob avstrijski meji v Prekmurju izgubljajo živce, saj v zadnjem času vse pogosteje prihaja do prekinitev pri oskrbi z vodo. Voda jim včasih priteče po dveh urah, večkrat pa morajo nanjo čakati tudi več kot deset ur.

Župan občine Cankova Drago Vogrinčič pravi, da razume kritike, pripombe in slabo voljo ljudi. »Zelo dobro vemo in pritrjujemo, da se to dogaja že leta in leta. Zaradi te problematike sem se zadnja leta večkrat srečal z upravljavci in odgovornimi v javnem podjetju Vodovod Murska Sobota. O aktualnih dogajanjih sem tukajšnja gospodinjstva redno seznanjal z obvestili, občane tudi ustno redno in odgovorno obveščam o razlogih za občasne prekinitve pri oskrbi z dobavo vode, ki so zadnja leta vse pogostejša,« pojasnjuje Vogrinčič.

»Zelo dobro vemo in pritrjujemo, da se to dogaja že leta in leta. Zaradi te problematike sem se zadnja leta večkrat srečal z upravljavci in odgovornimi v javnem podjetju Vodovod Murska Sobota. O aktualnih dogajanjih sem tukajšnja gospodinjstva redno seznanjal z obvestili, občane tudi ustno redno in odgovorno obveščam o razlogih za občasne prekinitve pri oskrbi z dobavo vode, ki so zadnja leta vse pogostejša.« - Drago Vogrinčič

Nekvalitetne cevi

Župan pripisuje krivdo nestrokovni izvedbi pred skoraj 30 leti, ko so bile vgrajene nekvalitetne cevi, ki permanentno pokajo in povzročajo izpade dobave vode. »Redno pišem pristojnim službam o težavah oziroma trasi primarnega voda Brezovci–Lemerje–Strukovci–Skakovci–Cankova. Upravljavec bo v kratkem sklical sestanek z občinama Cankova in Puconci, po katerih poteka omenjena trasa vodovodnega omrežja. Treba pa je priznati, da upravljavci ne nosijo krivde v vseh primerih, ko pokajo nekvalitetne in zastarele cevi. V programu in zadnji fazi gradnje pomurskega vodovoda sistema B je naloga in sprejeta obveznost, da se v naslednjih letih zamenjajo vse nekvalitetne cevi ter vzpostavi dobava vode vsem občankam in občanom,« je dejal Vogrinčič. Sicer pa se, je dodal, vsak dan kot odgovoren župan in državljan sprašuje, kaj se mora v tej državi zgoditi, da se bodo oblastniki zganili in zmanjšali stroške birokracije in papirologije ter se bo spoštovalo delo in poštenje. »Občina je s projekti in dokumentacijo v zvezi z gradnjo vodovodnega omrežja že pred tremi leti uresničila svoje obveze in naloge za področje celotne lokalne skupnosti, zato opozarjam, da mora tudi država svoje narediti in pridobiti evropska sredstva,« je končal Vogrinčič.

V desetih letih 32 okvar

Boris Petric, vodja vzdrževanja vodovoda v podjetju Komunala Murska Sobota, je razložil, da so cevovod Brezovci–Cankova gradili med letoma 1989 in 1990 v dolžini 10.500 metrov. »Dobavitelj cevi je bilo podjetje iz Zadra na Hrvaškem, v projektu pa je bil predviden tudi vodohran na področju Cankove, ki bi olajšal vodooskrbo v primeru okvare. Nikoli pa ni bil zgrajen,« je pojasnil Petric in o številu okvar povedal: »Lani smo imeli štiri, leta 2013 osem, leta 2012 dve, leta 2011 sedem, leta 2010 je bila ena, leta 2009 sedem, leta 2008 ena, leta 2007 tri, leta 2006 je ni bilo, leta 2005 pa smo imeli šest okvar. Zavedamo se, da več ur brez vode ni prijetno, zato se trudimo okvaro popraviti v najkrajšem času. Na pogostnost okvar pa žal nimamo vpliva, saj je družba Vodovod Murska Sobota le upravljavec, lastnik tega vodovoda pa sta občini Cankova in Puconci, ki morata poskrbeti za ustreznost infrastrukture. Konec leta bo v enoten vodovodni sistem povezanih 12 občin. Na območju Cankove je načrtovana gradnja vodohrana in dodatnih cevovodov, ki bodo olajšali vodooskrbo v primeru okvare,« je pojasnil Petric.