Slovenija

S previsokim odmerkom »zaključil bolnikovo zgodbo«

L.T.
3. 4. 2015, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Komisija, ki je opravila nadzor nad smrtjo bolnika, ki ga je zdravil Ivan Radan v začetku lanskega leta, je ugotovila, da je bil vzrok smrti sporen. Radan je bolniku v infuzijo dal visok odmerek morfija, nato pa še visok odmerek anestetika propofola. Bolnik naj bi umrl kmalu po tem, ko so nastavili odtekanje propofola na najvišjo hitrost.

Planet TV

Ena od medicinskih sester je nadzorni komisiji povedala, da so govorili, da bodo bolnikovo »zgodbo zaključili«. Druga sestra pa je komisiji dejala, da se ji zdi, da se je tudi pri »bolnici julija 2013 dogajalo nekaj nenavadnega z morfijem«. Tudi to bolnico je zdravil Radan.

Obravnava pacienta zdravnika Ivana Radana, ki je 31. januarja lani umrl na Oddelku nevrološke intenzivne terapije (ONIT) Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Nevrološke klinike UKC Ljubljana, ni potekala v skladu s strokovnimi smernicami in pravili medicinske stroke, so sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra. Vodstvo ONIT o posebnih okoliščinah smrti ni bilo obveščeno, obdukcija ni bila opravljena, iz medicinske dokumentacije pa je razvidno, poroča komisija, da je »Ivan Radan, dr.  med., nekaj ur pred smrtjo odredil uvedbo morfija v kontinuirani intravenozni infuziji«. Odmerek je bil razmeroma visok, indikacija zanj pa iz dokumentacije ni razvidna in »brez jasne indikacije bi lahko tako visok odmerek morfija pri pacientu povzročil skrajšanje življenja«. Enako velja za uvedbo propofola (odredil jo je Radan), ki ga je pacient prav tako dobil v razmeroma visokem odmerku, ne da bi bil razviden razlog za to.