Slovenija

Pahor pozdravlja okvirni dogovor o iranskem jedrskem programu

sta/mv
3. 4. 2015, 17.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je danes pozdravil dogovor med šesterico velikih sil in Iranom o ključnih parametrih za dosego dolgoročnega sporazuma o iranskem jedrskem programu. Ob tem je izrazil upanje, da ga bodo pogajalske strani uveljavile, so sporočili iz urada predsednika republike.

Nikola Miljković / KMA

"To bi bila v sedanjih zapletenih mednarodnih odnosih, polnih varnostnih problemov, zlasti na Bližnjem vzhodu, zares dobra novica za mednarodni mir in varnost," so poudarili v Pahorjevem uradu.

Po zadnjih dveh srečanjih predsednika Pahorja z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem in nedavnim srečanjem z iranskim zunanjim ministrom Mohamedom Džavadom Zarifom v Münchnu bo doseženi sporazum omogočal tudi skorajšnje dvostransko srečanje šefov obeh držav in začetek normalnega političnega dialoga ter poglobljenega gospodarskega sodelovanja, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Okvirni dogovor so po maratonskih pogajanjih v Lozani v četrtek dosegli predstavniki šesterice velikih sil - petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN (ZDA, Rusije, Kitajske, Velike Britanije, Francije) in Nemčije ter Irana.

V okvirnem dogovoru se je Iran zavezal, da bo za dve tretjini zmanjšal kapacitete za bogatenje urana in da bo naslednjih deset let dovolil mednarodne inšpekcije jedrskih objektov. Bolj ali manj ves obogaten uran bo ali predelal ali poslal v tujino. Tudi po izteku prvega desetletja bodo Iran omejitve še vedno zavezovale in bo pod nadzornim režimom Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) 25 let. Zahod bo v zameno odpravil gospodarske, finančne in druge sankcije proti Iranu, ki hromijo njegovo gospodarstvo.