Svet

Potrjeno: V Franciji pretirano suhi modeli prepovedani

sta/mv
3. 4. 2015, 17.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kljub glasnim protestom manekenskih agencij so francoski poslanci danes izglasovali prepoved ultra vitkih manekenk in manekenov. Kmalu zatem so glasovali še za zakon, po katerem bo obvezno posebno označevanje fotografij, ki so namenjene komercialni rabi in na katerih so človeška telesa obdelana oz. retuširana.

Reuters

Danes potrjeni amandma osebam, katerih indeks telesne mase je nižji od določene meje, prepoveduje delo na modni pisti. Tistim, ki bodo zaposlovali presuhe modele, bo grozila kazen v višini 75.000 evrov in pol leta zapora.

Tudi nova zakonodaja, ki zahteva, da fotografije, na katerih so človeška telesa umetno polepšana, označene, predvideva visoke kazni za kršilce - 37.000 evrov ali 30 odstotkov proračuna oglaševalske kampanje. Nanaša se sicer le na fotografije, namenjene komercialni rabi, in ne npr. na umetniške fotografije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cilj nove zakonodaje, ki so jo predlagali vladajoči socialisti, je narediti konec nezdravim predstavam in idealom o tem, kako bi naj bilo videti človeško telo, ter jih narediti realne in zdrave.

A francosko združenje manekenskih agencij SYNAM je ogorčeno. Današnji ukrep so označili kot "metanje anoreksije in vitkosti v isti koš". Kot poudarjajo, so nekatere manekenke oz. manekeni po naravi izredno suhi in bodo z novo zakonodajo diskriminirani.

"Če pogledate kriterije za anoreksijo, ne gre le za indeks telesne mase, ampak so del tega tudi drugi kriteriji: psihološki, zgodovina izgube las, težave z zobmi (...) Pomembno je, da so modeli zdravi, a misliti, da anoreksije ne bo več, če se rešimo zelo suhih manekenk, je pretirano poenostavljanje," je za AFP opozorila vodja SYNAM Isabelle Saint-Felix.

A kot dodaja agencija, so socialisti očitno odločeni, da uvedejo zakonodajni nadzor nad modno industrijo.

Že v sredo zvečer so namreč francoski poslanci glasovali tudi za zakon, ki prepoveduje vzpodbujanje k pretirani suhosti ter predvideva kazen do leta dni zapora in globo v višini 10.000 evrov.

Gre za amandma, ki kot kaznivo opredeljuje nagovarjanje ljudi k strogim dietam, ki vodijo v pretirano suhost in škodijo zdravju. Uperjen je v prvi vrsti proti spletnim stranem, znanim kot "pro-Ana".

V Franciji za anoreksijo trpi okoli 40.000 ljudi, od tega 90 odstotkov deklet in žensk. To ponavadi kronično bolezen običajno diagnosticirajo pri ženskah med 15. in 19. letom starosti. Prizadene slab odstotek populacije in ima od šest- do 11-odstotno stopnjo smrtnosti, piše AFP.