Slovenija

Supervizorja, ki je razkril visoke honorarje, ni več

STA/G.G.
3. 4. 2015, 16.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Spletna aplikacija Supervizor trenutno ne deluje. Na spletni strani je objavljeno pojasnilo Uprave RS za javna plačila, da z današnjim dnem začasno prekinja izvajanje sporazuma o izmenjavi podatkov o plačilnih transakcijah. Tako so se na upravi odločili zaradi postopka, ki poteka pri informacijskem pooblaščencu.

Na upravi namreč pojasnjujejo, da so od informacijskega pooblaščenca prejeli zahtevo za posredovanje pojasnil in podatkov v zvezi s prijavo, s katero je prijavitelj opozoril na določene nepravilnosti v zvezi z objavo podatkov o plačilnih transakcijah iz naslova avtorskih in podjemnih pogodb na transakcijske račune fizičnih oseb v aplikaciji Supervizor.

V izogib morebitnim kršitvam predpisov, ki urejajo varstvo osebnih podatkov, so se na upravi za javna plačila odločili, da začasno prekinejo izvajanje sporazuma o izmenjavi podatkov, razen v delu, ki se nanaša na informacije javnega značaja, naštete v 10.a členu zakona o dostopu do informacij javnega značaja.

Začasna prekinitev izvajanja sporazuma bo, kot so zapisali v pojasnilu, veljala, dokler ne bodo prejeli odločbe ali pravnega mnenja informacijskega pooblaščenca. Če bo ta ugotovil, da izmenjava podatkov po sporazumu ni v nasprotju z veljavnimi predpisi, bo uprava pripravila in Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) posredovala vse podatke.

Na KPK za zdaj v zvezi s prenehanjem delovanja Supervizorja ne dajejo nobenih dodatnih pojasnil.