Slovenija

Miro Cerar izgubil kredibilnost

Črt Kaker
3. 4. 2015, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Odstop komaj imenovane ministrice, ki jo je po le treh dneh ministrovanja odnesla afera okoli plagiata magistrske naloge, napovedana razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra in posledični možni razpad koalicije dodobra krajšajo spanec premierja Cerarja. Po vsega šestih mesecih vladanja se vlada, ki naj bi rešila Slovenijo, sesuva kot hišica iz kart.

STA

Ministrici za izobraževanje Klavdiji Markež le za las ni uspelo podreti rekorda ministra z najkrajšim mandatom v samostojni Sloveniji. Primat še vedno drži nekdanji infrastrukturni minister Igor Maher, ki je funkcijo ministra opravljal zgolj dva dni.

Predsednik vlade Miro Cerar, ki se je zaradi odstopa že tretjega člana vlade v dobrega pol leta znašel pod plazom kritik, je sicer primer Markeževe označil za posebej nesrečnega. »Nisem pričakoval, da bom soočen s takšno situacijo, kajti v fazi preverjanja med razgovori sem dobil zagotovila, da takšnih spornih ravnanj ni bilo,« je dejal in se obenem posul s pepelom, saj je priznal, da je objektivna odgovornost tudi na njem.

STA

»V kolikor bi prišlo do predčasnih volitev, bi bila SD spoznana kot odgovorna za situacijo in bi za to plačala dokaj visoko ceno.« Igor Pribac

Cerarjeva krivda

A s priznanjem objektivne odgovornost za nov škandal v vladi si ne bo mogel pridobiti kredibilnosti, ki je iz dneva v dan manjša. Za zadnji škandal je kriv Miro Cerar sam, ki je za naslednico Stanke Setnikar Cankar predlagal tako neprepričljivo in po mnenju mnogih neizkušeno kandidatko. Pametneje bi namreč bilo, da bi si predsednik vlade vzel kakšen teden več in poskusil najti primernejšega kandidata. Spomnimo, nekaj ur, preden je Cerar predlagal Markeževo, je namreč izjavil, da išče še kakšnega boljšega kandidata.

Politični analitik Igor Pribac je za Svet24 dejal, da je »Cerar s hitrim sprejetjem odstopa ministrice Klavdije Markež res zmanjšal škodo tega početja in vzdržal podobo načelnega, visoko etičnega politika«. Hkrati pa je opozoril, da je Cerar vsaj v primeru Markeževe te visoke etične kriterije na neki način spustil, s tem ko njenih referenc ni dobro pregledal pred samim imenovanjem. »To pa se bo vsekakor odražalo v javnosti, saj je nekaj škode narejene. Že tako je bila ocena vlade v javnosti komaj še sprejemljiva, in to kljub spodbudnemu gospodarskemu stanju v državi. A kadrovska vprašanja, s katerimi se vse bolj ukvarja vlada, so nekaj, kar državljanom povzroča veliko skrbi,« je še poudaril Pribac.

»Nisem pričakoval, da bom soočen s takšno situacijo, kajti med razgovori sem dobil zagotovila, da takšnih spornih ravnanj ni bilo.« Miro Cerar

Predčasne volitve?

Naslednji četrtek bo ključen. Na izredni seji bodo poslanci, kot kaže, s funkcije ministra odpoklicali Janka Vebra, zaradi česar Socialni demokrati že nekaj dni svarijo pred možnim razpadom koalicije. V kolikor se bo Klavdija Markež, ki je SMC ne želi več v svoji poslanski skupini, odločila, da bo delo nadaljevala kot samostojna poslanka, bi SMC in Desus ostala brez večine v parlamentu, kar bi lahko na stežaj odprlo vrata predčasnim volitvam. SD pa bi v opoziciji čakali težki časi, v družbi Združene levice ZaAB bi namreč težko preživeli, so prepričani nekateri politični analitiki.

Tega pa si po prepričanju ne želi nobena stranka, ki je trenutno v koaliciji. »SD je stavila na državotvorno držo, ko je vstopila v koalicijo, z morebitnim odhodom iz nje pa bi izvrševanje koalicijske pogodbe prepustila nekomu drugemu. V kolikor bi nato prišlo do predčasnih volitev, bi bila SD spoznana kot odgovorna za nastalo situacijo in bi za to plačala dokaj visoko ceno. Vsakoletne predčasne volitve pa so za mlado državo, kot je Slovenija, pogubne.« Zato je Pribac prepričan, da se bodo koalicijske stranke, še posebej glede na zadnje izjave predsednika stranke Desus, Karla Erjavca, med prazniki uspele dogovoriti, umiriti strasti in nadaljevale delo.