Svet

Palestinski begunci v sirski prestolnici

Luka Tetičkovič
3. 4. 2015, 17.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Borci Islamske države (IS) so zasedli predele palestinskega begunskega taborišča v Damasku. Sile, lojalne režimu Bašarja Al Asada, so v zadnjih tednih utrpele vrsto porazov, zaprt je tudi zadnji še delujoč mejni prehod z Jordanijo.

Reuters

To je prvi večji napad Islamske države v sirski prestolnici od začetka vojne, proti njej se v taborišču Jarmuk borijo protirežimske palestinske skupine in elementi Svobodne sirske vojske, poročajo Sirski observatorij za človekove pravice in palestinski funkcionarji.

Lokalna izpostava BBC-ja je od prebivalcev izvedela, da se z Islamsko državo borijo pripadniki salafistične skupine Aknaf Bait al Maqdis, ki jo tvorijo Palestinci, ki prav tako nasprotujejo režimu Bašarja Al Asada. IS je uspešno zavzela nekatere predele taborišča, v katerem je več kot 18.000 dislociranih Palestincev. V torek so vanj iz zahodne strani vdrli v jutranjih urah, čemur so sledili spopadi s palestinskimi skupinami, poroča Al Jazeera.

»Mejni prehod Jaber smo preventivno zaprli, da bi pred spopadi na sirski strani zaščitili življenja in varnost popotnikov.«

Trenutno ni jasno, kdo na Jarmuk strelja z artilerijskim ognjem, trdijo lokalni aktivisti, ki menijo, da je do spopada prišlo zaradi spora med vodstvom omenjene salafistične organizacije Palestincev in teroristično skupino IS. Obe skupini si sicer delita isto salafistično ideologijo, vendar palestinska stran Islamsko državo obtožuje, da je skušala izvesti atentat na voditelja Bait al Maqdisa.

Agencija Združenih narodov za palestinske begunce (Unrwa) poziva k prenehanju spopadov in vrnitvi k pogojem, pod katerimi lahko njihovo osebje pomaga in podpira civiliste v Jarmuku. To begunsko taborišče je bilo za Palestince prvič zgrajeno po arabsko-izraelski vojni leta 1948, nekoč so ga imeli za dejansko prestolnico palestinske diaspore, v kateri je pred sirsko državljansko vojno živelo kar 160.000 Palestincev. Taborišče ima lastno infrastrukturo, vključno z mošejami, šolami in upravnimi stavbami, leta 2012 pa je postalo ujetnik navzkrižnega ognja med vladnimi silami in uporniki. Taborišče je zaradi tega trpelo močno pomanjkanje zdravil, hrane in vode.

Niz porazov Al Asada

Režim Al Asada se sicer srečuje z nizom porazov, saj so pripadniki radikalne islamistične fronte Al Nusra pred dnevi zavzeli Idlib. To je po Raki, ki je lani padla v roke IS, že druga provincialna prestolnica pod nadzorom skrajnih islamistov. Poleg tega je Jordan zaprl mejo z Sirijo, saj je zaradi spopadov na sirski strani zaprl edini še odprti mejni prehod v mestu Nasib. To je tako že drug prehod med državama, ki ga zdaj nadzorujejo islamisti. Jordanski notranji minister Husein Majali se je za preventivno zaprtje odločil zaradi ostrih spopadov na sirski strani, s čimer je želel zagotoviti varnost popotnikov. Sirski observatorij za človekove pravice je izjavil, da so uporniki prehod skušali osvojiti že prej, vendar so jim to preprečevale sirske letalske sile in raketna artilerija.