Svet

V Jeruzalemu in Vatikanu slovesnosti ob velikem petku

sta/mv
3. 4. 2015, 18.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Vatikanu se je na današnji veliki petek, ko se kristjani spominjajo Jezusovega trpljenja in smrti na križu, zbralo na tisoče vernikov. Vrhunec tamkajšnjega dogajanja bo sicer večerni križev pot v rimskem Koloseju, ki ga bo vodil papež Frančišek. Tradicionalne slovesnosti potekajo tudi v Jeruzalemu, kjer je Jezus na Kalvariji umrl na križu.

Wikipedia

"Kristusov križ ni poraz: križ je ljubezen in milost," je na Twitterju zapisal papež. Po napovedih naj bi sveti oče ob današnjem križevem potu med drugim molil za otroke in žrtve spolnih zlorab ter prosil za odpuščanje. Veliki petek je sicer edini dan v letu, ko v Katoliški cerkvi ni maše, se pa po cerkvah vrstijo velikonočna bogoslužja - eno od njih prav zdaj v vatikanski baziliki svetega Petra vodi papež. Latinski patriarh Fuad Tval je medtem danes vodil katoliške obrede v baziliki Božjega groba v Starem Jeruzalemu, ki naj bi stala na mestu, kjer so Jezusa pokopali. Na Vii Dolorosa v središču Jeruzalema je kot vsako leto potekal tradicionalni križev pot.

Judje bodo medtem drevi ob sončnem zahodu začeli praznovanja ob pesahu, s katerim se spominjajo izhoda Judov iz Egipta. Izraelsko ministrstvo za turizem tako v teh dneh pričakuje kakih 130.000 tujih obiskovalcev.