Slovenija

Neodgovorno: Spet nova direktorica

Polona Krušec
3. 4. 2015, 20.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Potem ko je Irene Mislej zaradi upokojitve lani zaključila opravljanje funkcije direktorice v Pilonovi galeriji, se zdi, kot da bi hram kulture ves čas spremljala smola. V enem letu prihaja že druga direktorica.

Arhiv Svet24

Lani je Mislejevo nasledila Novogoričanka Nataša Kovšca, dolgoletna likovna kritičarka in recenzentka. Njen mandat traja samo leto dni, kar se za kulturno ustanovo takega značaja ne zdi najboljše, saj eno leto predstavlja kratek čas, ko se težko stori kaj konkretnega. »Škoda, da sem imela na voljo le eno leto, saj sem morala najprej dodobra spoznati okolje, sledile so zastavitve nalog in projektov. Kar nekaj uspešnih realizacij je za nami, zadovoljni smo bili tudi z obiskom. Uvedli smo celo nekaj novosti, na primer vodstvo po razstavi z umetniki – avtorji del, ki svoje ustvarjanje kar sami približajo obiskovalcem,« pove Kovščeva.  

Arhiv Svet24

Ne ustrezajo pogojem

Nihče od lani prijavljenih na razpis ni popolnoma ustrezal pogojem, tudi Nataša Kovšca ne, saj ni imela pet let izkušenj na vodstvenih položajih. Zato se je očitno občina odločila, da jo na mesto postavi za eno leto in potem ponovi razpis. Tudi zdaj je situacija podobna, saj kandidatom primanjkuje izkušenj iste narave, a bodo vseeno na mesto direktorja galerije postavili nov obraz, Ljubljančanko Tino Ponebšek.

Arhiv Svet24

Veno Pilon (na desni), ki mu je posvečena galerija.

Zakaj se je občina, čeprav tudi Ponebškova nima vodstvenih izkušenj, vseeno odločila za zamenjavo in ni raje obdržala Kovščeve, je vprašanje, ki domačine in kulturnike najbolj bega. Tudi sedanja vršilka dolžnosti ne ve, s čim bi se zamerila lokalni politiki.

Poigravanje z usodo

Irene Mislej je za Primorski časopis o dogajanju povedala, da odločitev prejšnje ali sedanje kadrovske izbire ne bo sodila, opozarja pa, da vnovično imenovanje direktorja samo za leto dni ni odgovorno. Dodala je, da se občina poigrava z usodo Pilonove galerije.

Zdajšnja direktorica ocenjuje, da je z občino dobro sodelovala. Pove, da so imeli posluh in da so odobrili dodatna sredstva za ureditev delovnih prostorov dveh kustosinj. Odkupili so tudi sosednjo stavbo, v katero bi preselili depo, ki je zdaj na podstrešju galerije, v neprimernih razmerah.

»Kar nekaj uspešnih realizacij je za nami, zadovoljni smo bili tudi z obiskom.«

Še veliko izzivov

Depo z bogato zbirko del predstavlja največji problem galerije. Hramba tam poteka v slabih pogojih, tudi miši se sprehajajo med umetninami. Nujno je, da se zato hramba prenese v odkupljene prostore, vendar jih je prej treba urediti.

Galerijo pa čaka še en velik izziv, saj če želi ohraniti status pooblaščenega muzeja, od nje pristojno ministrstvo poleg ureditve depoja zahteva še dostop za gibalno ovirane in pravo število zaposlenih.

Ajdovski svetniki ob poteku enoletnega mandata Kovščeve niso upoštevali mnenja sveta Pilonove galerije, ki je med kandidatkami za funkcijo spet izbral njo. Občina je njihovo mnenje preslišala in izbrala Ponebškovo.