Slovenija

Znani prvi izsledki preiskave NPU pri Alenki Bratušek

Simon Rosc
30. 3. 2015, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Štirinajst dni je preteklo od preiskav na domu Alenke Bratušek, v prostorih poslanske skupine ZaAB in na sedežu stranke zaradi domnevno sporne kandidature za evropsko komisarko. In po dveh tednih so znani prvi izsledki preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada, ki nakazujejo, da so kriminalisti našli, kar so iskali.

STA

Preiskave pri nekdanji premierki so sprožile signalno luč pri predsedniku vlade Miru Cerarju in predsedniku Socialnih demokratov Dejanu Židanu. Medtem ko je prvi bentil predvsem zaradi preiskav v njegovih sobanah na sedežu vlade, je drugi kriminalistične preiskave ostro obsodil z besedami: »Nismo se odločili za samostojno Slovenijo zato, da bomo živeli v policijski državi.«

Policisti naj bi zaradi sporne kandidature nekdanje premierke obiskali tudi Viranta.

Medtem ko je del politike trmasto tolkel z glavo ob zid, misleč, da takšna preiskava pač ni pravi način dela kriminalistov in so nekateri celo razmišljali o interpelaciji zoper ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, je ta vzela v zaščito svoje podrejene in zavrnila vse očitke na račun policije. »Policija nikogar vnaprej ne obvešča o hišnih preiskavah, utemeljenost razlogov zanje pa je presojal preiskovalni sodnik. V tej formuli ni prostora za politiko,« je dala jasno vedeti, da se bo morala politika pač navaditi, da smo pred zakoni vsi enaki.

Kriminalisti so nekaj našli

In če so vsi zatrjevali, kako nepotrebne so preiskave in da pri Alenki Bratušek pač niso mogli najti ničesar, kar bi bilo obremenilno, je direktor NPU Darko Majhenič zdaj za medije dejal, da vendarle ni tako. 

»Prvi izsledki potrjujejo, da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v hišnih preiskavah zaradi kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarsko našli, kar so iskali,« je povedal prvi NPU-jevec. V omenjenih hišnih preiskavah je policija po Majheničevih besedah iskala gradivo, zapiske, korespondenco in druge dokaze, za katere je ocenila, da utegnejo biti dokaz v kazenskem postopku. Zaradi različnih očitkov zoper delo kriminalistov pa je poudaril še, da niso iskali in zasegli ničesar, kar ne bi bilo v skladu z izdano odredbo. Spomnimo še, da je preiskovalni sodnik Andrej Baraga, ki je odredbo izdal, zaradi svojega preteklega kritičnega pisanja o Bratuškovi in NPU-ju na twitterju ogrozil potek nadaljnjega procesa in zabil zadnji žebelj v krsto svojega sodniškega poklica. A je Majhenič dejal, da so zadevo po prejetju naznanila pripeljali do precej visoke ravni utemeljenega razloga za sum in je zato prepričan, da je sodišče natančno pretehtalo razloge za izdajo odredbe.

»Prvi izsledki potrjujejo, da so preiskovalci NPU v hišnih preiskavah našli, kar so iskali.« Darko Majhenič

Kriminalisti tudi pri Virantu

Hkrati s prvimi izsledki preiskave zoper Alenko Bratušek so na dan pricurljale še informacije, da so v petek kriminalisti obiskali tudi nekdanjega notranjega ministra Gregorja Viranta na Fakulteti za upravo. Z njim naj bi govorili ravno o sporni seji vlade, ki je podlaga za vse preiskave v zadevi sporne kandidature Bratuškove za evropsko komisarko. Obiska pri Virantu na policiji sicer niso potrdili, so pa potrdili obisk preiskovalcev NPU na fakulteti, in sicer na podlagi zbiranja obvestil v predkazenskem postopku, ki ga vodijo zaradi suma kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti.

Rezultati preiskave zoper nekdanjo premierko, kot vse kaže, počasi dobivajo obrise. Nekoliko drugačen zorni kot pa ob Majheničevih stavkih dobi tudi zajedljiva izjava zagovornika Bratuškove Aleksandra Čeferina ob robu preiskave: »Kaj pa mislijo, da bodo našli med hišno preiskavo? Morda Junckerjevo pismo, naj gospa Bratušek ne pozabi dvigniti roke, ko se bo na vladi glasovalo o njej?« Podobnega pisma verjetno res niso našli, a kot vse kaže, preiskave vendarle niso bile kar tako »tja v tri dni«.