Slovenija

Zakon o zakonski zvezi: Vnovič referendum?

Črt Kaker
2. 3. 2015, 17.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih se obeta podpora, saj jo napovedujejo v največji vladni stranki SMC, prav tako pa so podporo napovedali v strankah SD in ZaAB.

STA

V zakonodajni postopek so novelo zakona vložili poslanci Združene levice (ZL), da bi odpravili protiustavno in sistemsko diskriminacijo, ki jo omogoča trenutni pravni red. Kot poudarjajo, je 14. člen ustave jasen: prepoveduje diskriminacijo glede na posebne osebne okoliščine, med katere nedvomno spada tudi spolna usmerjenost. 

STA

Tako njihov predlog registrirano istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol. S tem pa tudi za istospolne partnerske skupnosti prinaša enake pravne, ekonomske in socialne posledice, kot jih ima zakonska zveza ali zunajzakonska skupnost dveh oseb različnega spola. Tudi vlada, ki predlogu ne nasprotuje, opozarja, da ustava ne dopušča različnega obravnavanja istospolne partnerske skupnosti.

Izenačenje pravic za istospolne pare del javnosti znova razburja. Nasprotniki celo napovedujejo nov referendum. 

Enake pravice za vse, ne glede na posebne osebne okoliščine, pa so za del konservativne javnosti moteče in že napovedujejo nov referendum. Nasprotovanje so izrazili tudi v opozicijski SDS in NSi, kjer ugotavljajo, da novela bistveno spreminja razumevanje zakonske zveze. Besedilo predlaga razvrednotenje zakonske zveze in zunajzakonske skupnosti kot posebne skupnosti moža in žene kot temeljne razvojne in civilizacijske celice družbe in kot edine skupnosti, ki ji slovenska zakonodaja priznava pomen zasnovanja družine, menijo v SDS. 

Arhiv Svet24

Novelo zakona je sredi decembra lani v parlamentarni postopek vložila ZL (na fotografiji poslanec ZL Matej Tašner Vatovec).

Sicer je kampanja proti izenačitvi pravic istospolnih na vrhuncu. Pred dnevi je bila namreč ustanovljena koalicija z imenom Za otroke gre!, ki jo vodi Aleš Primc, ki se tako izpred vrhovnega sodišča, kjer je protestiral za svobodo Janeza Janše, seli pred parlament, kjer bo jutri potekal prvi shod koalicije, poimenovan Dan ljubezni. Še kako pomenljivo pa je, da so koalicijo ustanovili na posvetu Komisije za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci.