Svet

Premier tarča kritik, ker naj več let ne bi plačeval socialnih prispevkov

STA/J.P.
2. 3. 2015, 15.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Portugalski premier Pedro Passos Coelho se je v nedeljo znašel sredi ostrih kritik opozicije, ki mu očita, da pet let ni plačeval socialnih prispevkov. Časnik Publico je v soboto razkril, da Passos Coelho prispevkov ni plačeval med letoma 1999 in 2004, ko je bil svetovalec podjetja Tecnoforma.

Arhiv Svet24
Predsednik portugalske vlade Pedro Passos Coelho.

Predsednik vlade Portugalcem dolguje jasno pojasnilo, ker ne more trditi, da ni poznal zakona, je ob kritikah Passos Coelha, ki je na čelu desnosredinske vlade, poudarila namestnica vodje največje opozicijske poslanske skupine socialistov Ana Catarina Mendes, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

Passos Coelho se je že septembra lani znašel sredi polemike o domnevnih neprijavljenih prihodkih pri podjetju Tecnoforma v 90. letih minulega stoletja. Očitke je premier zanikal.

Tiskovna predstavnica stranke Levega bloka Catarina Martins pa je izjavila, da premierjeva pozabljivost lahko le šokira v času, ko so številni Portugalci priča hipotekarni obremenitvi vozil ali domov, ker ne morejo več plačevati dolgov.

Premier je v sporočilu za javnost zagotovil, da ga za omenjeno obdobje niso nikoli obvestili o dolgu do socialnega zavarovanja. Po poročanju omenjenega časnika naj bi se premier februarja prostovoljno odločil plačati odsotni znesek, da bi se izognil obtožbam.