Slovenija

Z ministrom o cesti

B. B.
11. 2. 2015, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič o gradnji južnega dela 3RO, v prvi fazi tudi ena cev predora pod Gorjanci, nujno pa je treba znižati vrednost naložbe.

R. Ž.

Poslanka ZL Violeta Tomič, svetovalec poslanske skupine ZL Gorazd Marinček in direktor RIC Bela krajina Peter Črnič so se pred kratkim sestali z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem na temo možnosti za čimprejšnjo gradnjo južnega dela tretje razvojne osi.

Državni prostorski načrt za odsek Novo mesto–Maline je izdelan, v pripravi je tudi projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja za cesto od avtocestnega priključka Novo mesto – vzhod do predora pod Gorjanci.

Kot je sporočil Marinček, je minister napovedal korake k zapiranju finančne konstrukcije za gradnjo ene predorske cevi v čim krajšem mogočem času. Tako naj bi pristojnost za gradnjo odseka z DRSC prenesli na Dars. Njegove kreditne obveznosti bi reprogramirali tako, da bi bil ponovno kreditno sposoben. Odsek 3RO naj bi nato opredelili kot cestninski, obravnavan pa bi bil kot investicija.

Minister je še napovedal, da bodo vzporedno s tem zagotovili tudi sredstva za izdelavo projekta za gradbeno dovoljenje za predor ter da se investicijo kar najbolj racionalizira in s tem zmanjša njeno vrednost, ki jo zdaj ocenjujejo na 400 milijonov evrov.

Ob optimalnem razvoju dogodkov bi se dela na trasi lahko začela jeseni 2016, cesta pa bi bila prevozna v letu 2019, je še sporočil Marinček.