Črna kronika

Zaradi nesreče trajekta štiriletna zaporna kazen za pripadnika južnokorejske obalne straže

STA / T.C.
11. 2. 2015, 14.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Poveljnik ladje južnokorejske obalne straže je bil danes obsojen na štiri leta zapora zaradi nesreče trajekta, v kateri je aprila lani umrlo več kot 300 ljudi. Sodišče v mestu Gwangju je Kim Kyung-Ila spoznalo za krivega malomarnosti pri delu, katere posledica je bila smrt.

Reuters
Lee je na sojenju na prvi stopnji priznal, da je storil dejanje, za katero si zasluži smrt.

Tožilstvo je trdilo, da je Kim, ki je bil s svojim plovilom prvi na prizorišču nesreče, odgovoren za neuspešno reševanje, med katerim so izgubili dragocen čas in odlašali z evakuacijo potnikov. Obtožen je bil tudi, da se je v poročilu o nesreči zlagal, da je potnike preko zvočnikov pozival k evakuaciji.

Preobremenjen in nestabilen trajekt Sewol s 476 ljudmi na krovu se je 16. aprila lani prevrnil blizu otoka Jindo. Med 304 žrtvami tragedije je bilo 250 dijakov z iste srednje šole, ki so bili na izletu.

Wikipedia

Zaradi počasnega in neusklajenega odziva na nesrečo so na oblasti letele hude kritike. Predsednica Park Geun-Hye je zato odredila celovito prenovo varnostnih standardov.

Po nesreči se je na zatožni klopi znašlo več kot 50 ljudi, med njimi je 15 članov posadke trajekta, ki so bili med prvimi na rešilnih čolnih.

Kapitan Sewola je bil novembra lani obsojen na 36 let zapora zaradi malomarnosti in zanemarjanja dolžnosti, trije visoki ladijski častniki pa so dobili od 15 do 30 let zapora.

Wikipedia