Slovenija

Umazani cenilec je zahteval 40 tisoč evrov podkupnine

STA/G.G.
11. 2. 2015, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Celjski kriminalisti so na območju Ljubljane, Celja in Maribora izvedli številne kriminalistične aktivnosti zaradi suma storitve nedovoljenega sprejemanja daril. Hišne preiskave so potekale na območju Ljubljane, eni osebi pa so kriminalisti odvzeli prostost.

Arhiv Svet24

DUTB zagotavlja, da omenjeni sum obravnava z vso resnostjo. Sprožila bo tudi notranjo preiskavo in okrepila že obstoječe protokole za zagotavljanje preglednosti vseh postopkov. DUTB bo osumljenega sodelavca do nadaljnjega tudi umaknila z opravljanja njegovih zadolžitev, ki jih bodo prevzeli drugi sodelavci.

Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi (PU) Celje Igor Kekec je v današnji izjavi za javnost povedal, da je osumljeni trenutno v pridržanju na PU Celje.

Osumljenec je v postopku cenitve nepremičnine, ki se nahaja na mariborskem območju, zahteval 40.000 evrov kot darilo oz. podkupnino v zameno, da bi kot cenilec nepremičnino ocenil bolj ugodno in s tem zanemaril interese gospodarske družbe, v kateri je zaposlen, je pojasnil Kekec.

Časnik Finance poroča, da naj bi bil pridržan cenilec nepremičnin, zaposlen v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ta naj bi enemu od podjetnikov, čigar terjatev do banke je bila prenesena na DUTB in je zavarovana z nepremičnino, ponudil izdelavo cenitve nepremičnine "po meri" v zameno za podkupnino. V DUTB so potrdili, da pri njih zaradi suma storitve nedovoljenega sprejemanja daril enega od njihovih uslužbencev že od zjutraj poteka preiskava, v kateri sodelujejo s kriminalisti.

Osumljeni je že prejel 10 tisoč evrov

Kekec je še dejal, da je osumljeni del zahtevanega denarja v višini 10.000 evrov že prejel in to ob vednosti policije, ki je preiskavo začela decembra lani. Med njo so kriminalisti ugotovili, da je osumljeni deloval samostojno. Osumljenca je sicer policiji naznanila oseba, od katere je terjal podkupnino, je dejal Kekec.

Na območju Ljubljane so danes potekale hišne preiskave, ki so že zaključene, v nadaljevanju bodo kriminalisti pregledali zaseženo poslovno dokumentacijo, računalniško opremo in druge predmete.