Slovenija

Cerarjevo Miklavževo darilo

Simon Rosc
28. 11. 2014, 07.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

In smo dočakali dan, ko je premier Miro Cerar pokazal novi par rok, ki so okrepile njegovo ministrsko ekipo. Po vrsti neuspelih poskusov, ko sta preostali koalicijski stranki že skoraj izgubili potrpljenje, da bomo sploh kdaj dobili novega gospodarskega ministra, je prvi med ministri iz rokava stresel pravega aduta.

Arhiv Svet24
Zdravko Počivalšek. Plača: 5.374

Neuspehom Mira Cerarja dobiti pravega gospodarskega ministra ni bilo videti konca. Če stanje ne bi bilo resno, bi verjetno bilo vse skupaj dobra podlaga za komedijo. Najprej je bil med predlogi za gospodarskega ministra Ervin Pfeifer, a ga je Cerar umaknil s seznama in ga zamenjal z Jožefom Petrovičem.

Petrovič je po zgolj mesecu dni s položaja odstopil. Sledil je kandidat Gojko Koprivec, a je premier zaradi nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja moral njegovo kandidaturo umakniti. Trikrat torej ni šlo, morda pa bo v četrto. Začetni komentarji poznavalcev iz gospodarstva, ki kar dežujejo, so spodbudni, še več, nekateri so celo prepričani, da je tokratni Cerarjev predlog za gospodarskega ministra, Zdravko Počivalšek, idealen kandidat.

Zdravko Počivalšek prav zares lahko pokaže sadove svojega preteklega dela. Novi kandidat za gospodarskega ministra je po izobrazbi agronom, do zdaj je med drugim vodil Mlekarno Celeia, zadnjih 15 let pa je na čelu Atomskih toplic oziroma Term Olimia iz Podčetrtka. Je tudi predsednik Turistično gostinske zbornice pri GZS. Leta 2005 je prejel nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2004, leta 2010 pa je postal menedžer leta 2010 za izjemne dosežke trajnejšega pomena v gospodarstvu.

Prav takšni, kot so dosežki, so tudi pohvale. Iz GZS so sporočili: »Zdravko Počivalšek ima kot gospodarstvenik dolgoletne izkušnje na vodstvenih položajih, zdaj že 15 let uspešno vodi Terme Olimia.« Dodali so še, da Počivalšek kot predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije zelo aktivno sodeluje tudi v organih upravljanja zbornice in zato pozna najbolj pereče probleme, s katerimi se srečuje gospodarstvo. »Verjamemo, da ima vse lastnosti za uspešno delo v funkciji novega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, in se veselimo sodelovanja pri pripravi konkretnih ukrepov za ponovni dvig konkurenčnosti gospodarstva, spodbujanje zdrave gospodarske rasti, prestrukturiranje prezadolženega dela gospodarstva in kreiranje novih delovnih mest,« so iz zbornice še sporočili svoja pričakovanja.

Tudi izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc je izpostavila, da ima Počivalšek dolgoletne menedžerske izkušnje in v turizmu dosega zelo dobre rezultate. »Ukvarja se s poslom, ki ga dobro vodi, in pušča sled tako v turizmu kot v stroki menedžmenta,« je ocenila. Šmučeva je poudarila še, da mora imeti gospodarski minister pred očmi predvsem dejstvo, da je glavni zagovornik konkurenčnosti gospodarstva, s tem pa tudi zagotavljanja čim višje stopnje kakovosti življenja v državi. »Dobro mora razumeti gospodarstvo, delovati mora v njegovo dobro in zagovarjati ukrepe, ki gospodarstvu omogočajo, da je uspešnejše, s tem pa se posledično polni tudi proračun,« je izpostavila.

Novega ministrskega kandidata podpirajo tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, v kateri je njihov predsednik Branko Meh izrazil svoja pričakovanja glede glavnih nalog novega ministra, med katerimi vidi predvsem znižanje stroškov dela, davčno razbremenitev gospodarstva in zmanjšanje sive ekonomije.

Če bo tokrat vse po sreči in bo Zdravko Počivalšek postal gospodarski minister, ga čaka težko in trdo delo. Pred poslance bo stopil kot Miklavževo darilo, saj ga bodo poslanci najverjetneje potrjevali prav 5. decembra.

Podpis ali poudarek na sliko 1: Počivalšek je očitno mož akcije, tako je z županom Podčetrtka preizkusil nov tobogan.