Slovenija

Poslanca SDS zakuhala mednarodni škandal

Črt Kaker
28. 11. 2014, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Poslanci SDS so v zadnjem tednu poskrbeli za kar dva mednarodna škandala, ki po mnenju političnih analitikov mečeta slabo luč na Slovenijo. Za prvega je ob obisku nemškega predsednika Gaucka poskrbel vodja poslanke skupine SDS Jože Tanko, za drugega pa poslanca Andrej Šircelj in Anže Logar. Glavno vlogo pri tem je imel obsojeni poslanec Janez Janša.

STA

Slovenija je talka, ne Evropske unije in varčevanja, temveč Janeza Janša, menijo poznavalci slovenske politike. Sodu je izbilo dno sredino dogajanje v državnem zboru. Pred današnjim glasovanjem o priznanju Palestine kot samostojne države je odbor za zunanjo politiko (OZP) v sredo na pogovor povabil veleposlanika Palestine, ki Slovenijo diplomatsko pokriva z Dunaja, Salaha H. Abdela Šafija, prek telekonference pa so pozneje opravili pogovor z veleposlanikom Izraela v Sloveniji Šmuelom Meirom, ki je trenutno v Jeruzalemu.

Sejo, namenjeno sprejemanju ene najpomembnejših odločitev Slovenije na področju zunanje politike, kot je priznanje Palestine kot samostojne države, pa sta po mnenju predsednika državnega zbora Milana Brgleza poslanca SDS Anže Logar in Andrej Šircelj zlorabila v notranjepolitične namene, kar je nesprejemljivo in nedopustno.

STA

Seja odbora se je po naših informacijah začela povsem mirno z začetnim pozdravnim nagovorom, ki ga je veleposlaniku Palestine namenil predsednik odbora Jožef Horvat, nato sta na sejo naknadno prišla poslanca SDS Logar in Šircelj, ki sta s proceduralnih predlogom dobila besedo. Zahtevala sta, da se seja prekine, ker Janez Janša kot član odbora ni mogel priti na sejo, ker mu v zaporu na Dobu, kjer prestaja zaporno kazen, niso odobrili izhoda. Palestinskemu veleposlaniku sta poslanca po trditvah našega vira še pojasnjevala, da je njihov predsednik stranke Janez Janša politični zapornik.

Ker člani odbora seje niso želeli prekiniti, sta poslanca pogovor protestno zapustila. Na za mnoge škandalozen dogodek, ki se je pripetil v državnem zboru, se je odzval tudi predsednik parlamenta Milan Brglez, ki je dejal: »Gre za izrabljanje notranjepolitičnih zadev na mednarodnem parketu, gre za zmanjševanje kredibilnosti države, preprosto gre za nekulturo.« Zaradi tega Brglez Logarja in Širclja poziva, da se poslancem, predsedniku odbora za zunanjo politiko in palestinskemu predstavniku opravičita in odstopita svoje mesto v odboru za zunanjo politiko drugim predstavnikom SDS, ki se znajo primerno vesti.  

STA

Poslanec Združene levice in član odbora OZP Matej Tašner Vatovec je za Svet24 povedal, da je »stvar vsekakor neokusen izgred na sestanku, ki niti ni seja, zato ne morejo vlagati proceduralnega predloga, kar je gotovo sramota pred visokim predstavnikom palestinske avtoritete, ki je vsemu prisostvoval«. Nad obnašanjem in zlorabo institucije DZ so bili po naših informacijah zgroženi tudi poslanci ostalih političnih strank, ki so na seji sodelovali in so delovanje poslancev SDS označili kot mednarodni škandal.

Za komentar sredinega dogajanja smo povprašali tudi političnega analitika in profesorja s Fakultete za družbene vede Sama Uhana, ki je bil zelo oster do obnašanja in delovanja poslancev SDS. Uhan je za Svet24 ocenil, da glede na položaj, v katerem je SDS zaradi svojega predsednika, lahko trdimo, da je stranka njegova ujetnica, s tem pa je ujetnik Janeza Janše tudi slovenski politični prostor.

»Odziv poslancev SDS je pričakovan, ker smo bili že v preteklosti pri SDS priča postavljanju interesov stranke pred interese države. Tako destruktivno ravnanje in zloraba institucije DZ mečeta na Slovenijo slabo luč,« je bil oster Uhan, ki je še pripomnil, da je izpad poslancev še posebej problematičen v kontekstu priznavanja Palestine, kjer je Slovenija zamudnica. »Ta žalosten dogodek pa hkrati govori o tem, kako SDS razume demokracijo,« je bil za zaključek oster Uhan.