Slovenija

Janša je odhod v DZ odklonil sam

STA
26. 11. 2014, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je dejal, da je Janez Janša odhod v DZ odklonil sam. To se je zgodilo po tem, ko so ga pozvali, naj dopolni svojo vlogo za odhajanje na delo, kar je Janša odklonil.

STA

Janša je se danes s pismom obrnil na predsednika Državnega zbora Milana Brgleza in mu sporočil, da je v ponedeljek vodstvu zapora na Dobu, kjer prestaja dveletno kazen, predložil vlogo za zagotavljanje minimalnih pogojev opravljanja poslanske funkcije.

Predsednik SDS je v pismu navedel, da mu je vodstvo zapora v torek izdalo rutinsko dovolilnico, kot jo prejmejo tudi zaporniki, ki vsakodnevno odhajajo na delo v različna podjetja. Danes pa je vodstvo zapora Janšo obvestilo, da ta praksa zanj ne velja in da naj za vsak dan vnaprej opiše, kakšno bo njegovo poslansko delo.

Podržaj pa je danes pojasnil, da je Janša kot podlago za odhajanje na delo predložil program dela državnega zbora za leti 2014 in 2015 ter nato še pisno vlogo, v kateri je izrazil pričakovanje, da mu bo zavod omogočil opravljanje poslanske funkcije v celoti, vključno z odhodi v tujino. To seveda ne zadostuje, je nadaljeval Podržaj, saj so namenski izhodi natančno načrtovani in je treba navesti, kam se gre in zakaj ter opredeliti časovni okvir trajanja izhoda, torej bi moral Janša vlogo konkretizirati.

Janšo so zato pozvali, naj dopolni vlogo, a je ta po besedah Podržaja očitno menil, da to ni potrebno, ker naj bi bila poslanska funkcija izvzeta iz siceršnjih postopkov odobravanja namenskih izhodov. A po mnenju uprave in vodstva zapora ni tako, zato je prišlo do tega "povsem nepotrebnega zapleta".

Pravila so namreč enaka za vse, zato je v tem primeru kvečjemu šlo za izenačevanje statusa, ne pa za diskriminacijo, kakor trdi Janša. Diskriminacija bi bila, če bi dopustili tako prakso, je še prepričan Podržaj.

Janša je v pismu tudi poudaril, da se ga diskriminira v primerjavi z ostalimi zaporniki, ki vsak dan odhajajo na delo brez vlog. A kot pravi Podržaj, Janša enači dve različni situaciji, in sicer namenske izhode, ki se jih poslužuje poslanec, ter pogodbe, ki se sklenejo med zavodom in zunanjim delodajalcem, kjer zapornik dela. Ker je podlaga za izhode pogodba, zaporniku ni treba vsak dan na novo vlagati prošnje za izhod.

Podržaj je še dodal, da je Janša v preteklosti v vseh vlogah sproti navedel vse potrebne informacije in prav tako za vsak izhod posebej. Poudaril je tudi, da je Janša obsojenec na prestajanju kazni, uprava pa mora ob vsakem zapornikovem izhodu vedeti, kje zapornik je.

Ker je Janša v prošnji omenil, da mu morajo omogočiti opravljanje dela v celoti, vključno z odhodi v tujino, je razložil, da o odhodu zapornikov v tujino odloča minister za pravosodje, taki odhodi pa ne smejo trajati dlje kot 53 ur. V preteklosti so imeli že take primere, denimo udeležbo na pogrebu.