Slovenija

Kitajski rešitelji?

Črt Kaker
19. 11. 2014, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Danes na dvodnevni uradni obisk Slovenije prihaja močna kitajska gospodarska delegacija pod vodstvom kitajskega podpredsednika vlade Yanga Wanga. Obisk odpira možnost poglobljenega gospodarskega sodelovanja, velikih investicij in prodora slovenskih podjetij na močan kitajski trg. Pa bo Slovenija znala izkoristiti priložnost, ki se ji odpira?

STA

Kitajski je v zadnjih desetletjih uspel neverjeten gospodarski preboj. Iz gospodarsko povsem obubožane države z več kot milijardo prebivalcev se je razvila v drugo najmočnejše svetovno gospodarsko velesilo na svetu, takoj za ZDA. Kljub notranjim težavam in svetovni recesiji so Kitajci uspeli ohraniti relativno gospodarsko rast in razvoj, kar se ne nazadnje pozna v njihovem vse večjem vlaganju na tuje trge. Sočasno z gospodarskih prebojem se je dodobra spremenila tudi kitajska družba. Razmah srednjega sloja je več kot očiten pokazatelj njihove moči, vse več pa je tudi bogatašev, ki na trgu iščejo izdelke najvišje kakovosti, te pa Slovenija vsekakor lahko ponudi.

In ravno vse večja kupna moč kitajskega prebivalstva je lahko velika priložnost za slovenska podjetja. V pravem trenutku tako danes v Slovenijo prihaja močna, kar 150-članska gospodarska delegacija, ki ji vodi podpredsednik pekinške vlade Wang Yang, v njej pa so predstavniki domala vseh gospodarskih dejavnosti. Wang velja za enega izmed vodilnih reformatorjev v kitajskem vodstvu. Srečal se bo s svojim gostiteljem, kmetijskim ministrom Dejanom Židanom, sprejeli pa naj bi ga tudi predsednik vlade Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez in predsednik republike Borut Pahor.

Še posebej spodbudno je ob tem dejstvo, da do obiska prihaja na pobudo kitajske strani, kar kaže na velik interes te države do Slovenije. Med poslovneži bosta tudi predsednik druge največje kitajske banke China Construction Bank in podpredsednik družbe, ki gradi hitre železnice China Railway Corporation (CRCC). Obisk predstavnikov te družbe bi bil lahko zanimiv predvsem v luči načrtovane izgradnje drugega železniškega tira med Koprom in Divačo, ki bi Luki Koper dal dodatnega zagona.   

Blagovna menjava med državama je trenutno izredno skromna, poleg tega pa imamo pri njej z drugim največjim svetovnim gospodarstvom že vrsto let velik primanjkljaj. Po dostopnih podatkih je bil lansko letni blagovni primanjkljaj 412 milijonov evrov. Iz te azijske velesile smo uvozili za 539 milijonov evrov blaga, na tamkajšnji trg pa smo izvozili za le 127 milijonov evrov. Slovenija na Kitajsko med drugim izvaža vino, hmelj in mineralne vode, izvoz pa se v zadnjih letih vztrajno povečuje.

Glede na številno kitajsko delegacijo bo njen obisk vsekakor odlična priložnost, da slovenska podjetja navežejo stike s kitajskimi poslovneži in da na tak način izkoristijo številne možnost za izvoz na vse bolj zahteven kitajski trg. Ta veliki azijski trg je za Slovenijo velik izziv, a se je po mnenju poznavalcev nanj treba dobro pripraviti, najti primernega poslovnega partnerja in upoštevati velike kulturne in jezikovne jezike.

Obisk ima tako enormen gospodarski potencial, ki ga vsekakor velja izkoristiti. Vprašanje pa je, če bomo tega sposobni. Slovenija še vedno nima gospodarskega ministra, kar pa ni ravno pozitivna novica, ne samo za kitajske vlagatelje, ampak za vse tuje investitorje, ki se zanimajo za Slovenijo. Ministrska saga je obenem dodobra zamajala vladno koalicijo, ki je zaradi zadnjih dogodkov izjemno kritična do predsednika vlade Mira Cerarja. Gospodarski resor je namreč v luči krize slovenskega gospodarstva eden najpomembnejših vladnih resorjev, saj je uspešno in zdravo gospodarstvo nujen pogoj nadaljnjega razvoja države. A problem, s katerim se sooča Slovenija, ni samo prazen stolček na gospodarskem ministrstvu, tuje investitorje odvračajo predvsem birokratska togost slovenskih uradnikov, visoki davki in neurejeno poslovno okolje.

OKVIRČEK NAMESTO CIATOV

Stiki med Slovenijo in Kitajsko so redni

Stiki med Slovenijo in državo z največ prebivalci na svetu so redni, vendar na kitajski strani izostajajo obiski na najvišji ravni. Medtem ko so Kitajsko od vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama leta 1992 obiskali tako rekoč vsi najvišji slovenski predstavniki, so med vidnejšimi kitajskimi predstavniki v zadnjih letih obisk zunanjega ministra Yang Jiechija (2008), podpredsednika vlade Hui Liangyuja (2009) in obrambnega ministra Liang Guanglieja (2013).

Foto 3: Obrambni minister Liang Guanglie

POUDAREK

Visok obisk bo velika priložnosti za slovenska podjetja in morebitna kitajska vlaganja v Slovenijo.

Velika hiba Slovenije v tem trenutku je, da še vedno nimamo gospodarskega ministra.

Fotopodpis:

Foto glavna: Kitajski podpredsednik vlade Yang Wang

Foto 1: Slovenski gostitelj Dejan Židan

Foto 2: Wanga naj bi sprejel tudi predsednik vlade Miro Cerar.