Svet

Število žrtev napada v Jeruzalemu naraslo na pet

STA/J.P.
19. 11. 2014, 13.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V torkovem napadu na sinagogo v Jeruzalemu je po najnovejših podatkih umrlo pet ljudi, potem ko je v bolnišnici poškodbam podlegel 30-letni policist, pisanje izraelskega časnika Jerusalem Post povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

V sinagogo v Jeruzalemu sta v torek vdrla dva Palestinca in streljala na vernike. V najbolj smrtonosnem napadu v več letih v Jeruzalemu sta ubila štiri Izraelce, preden so policisti ubili njiju. Ranjenih je bilo osem ljudi, med njimi dva policista. Od njiju je eden v torek podlegel poškodbam in ga bodo pokopali danes.

Iz sveta so se v torek zvrstile številne obsodbe na napad. Danes se jim je pridružil tudi papež Frančišek, ki ga je označil za nesprejemljivega.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v torek odredil, naj domova napadalcev zravnajo z zemljo, tako kot tudi domove drugih Palestincev, ki so napade izvedli pred tem.

"Iz dna srca pozivam vpleteni strani, naj prekineta cikel sovraštva in nasilja in sprejmeta pogumne odločitve za spravo in mir," je dejal na redni tedenski avdienci. "Izgradnja miru je težka, a brez miru je življenje muka," je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v torek odredil, naj domova napadalcev zravnajo z zemljo, tako kot tudi domove drugih Palestincev, ki so napade izvedli pred tem.

Izraelska policija in vojaki so danes v vzhodnem delu Jeruzalema že zravnali z zemljo hišo Palestinca, ki je oktobra v Jeruzalemu s svojim avtomobilom zapeljal v množico, ki je čakala na avtobusnem postajališču. Kot je sporočil predstavnik izraelske vojske Peter Lerner, ga Izrael obravnava kot samomorilskega napadalca.

Politika uničevanja domov po tovrstnih in podobnih napadih tudi v Izraelu velja za sporno. Leta 2005 so jo začasno odpravili, ker naj glede na ugotovitve vojske ne bi bila učinkovita, znova pa so jo uvedli leta 2008, po nizu napadov arabskih prebivalcev vzhodnega Jeruzalema.

Kot piše dpa, oblasti želijo potencialne napadalce odvrniti od tovrstnih dejanj, ki naj bi na ta način vedeli, kako visoko ceno bo morala plačati njihova družina. Organizacije za človekove pravice prakso označujejo kot kršitev mednarodnega humanitarnega prava. Najvišje izraelsko sodišče je kljub temu doslej vedno zavračalo pritožbe na ukrep, še piše dpa.