Slovenija

Čufer se v NLB vrača kot pomočnik uprave

STA/J.P.
19. 11. 2014, 14.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nekdanji finančni minister Uroš Čufer se z decembrom vrača v NLB, kjer je služboval pred prevzemom ministrskega mesta. "Formalno bo pomočnik uprave," je danes ob predstavitvi devetmesečnih rezultatov NLB in skupine NLB v Ljubljani povedal prvi mož NLB Janko Medja.

Mediaspeed, Arhiv Svet24

Kot je razkril, Čufer ne bo zasedel izpraznjenega mesta člana uprave, ki ga zapušča Nima Motazed. Ta je bil v banki odgovoren za področje operativnega poslovanja banke, njegovo področje pa bodo porazdelili med ostale štiri člane uprave Nove Ljubljanske banke (NLB), je dodal prvi nadzornik NLB Gorazd Podbevšek.

Podbevšek je povedal še, da nadzorni svet za takšne primere skupaj z banko razvija t.i. nasledstveni načrt, in napovedal vzpostavitev mehanizmov, s katerimi želijo doseči, da bi se vse potrebne kadre najprej iskalo znotraj banke. "To je bilo doslej v primeru NLB in tudi drugih državnih družb zanemarjeno," je poudaril.

Uprava NLB bo po Motazedovem odhodu štiričlanska, po statutu banke je ta lahko od tri- do šestčlanska.

Po njegovem je sicer kadrovanje v upravo NLB zelo težko. Kot je pojasnil, je odnos družbe na splošno do NLB zelo kritičen, sam pa je bil kritičen do zakonodaje, zaradi katere so ljudje na položajih v družbah v državni lasti plačani manj kot tisti v manjših finančnih družbah in z veliko manj izpostavljeno funkcijo.

Motazed je odstopil konec septembra, njegov odpovedni rok pa traja do skoraj konca leta. Kot je takrat pojasnil, je odstopil iz osebnih razlogov, je pa tudi on med drugim razkril, da sta "odgovornost člana uprave in z njo povezane velike delovne obremenitve v velikem nesorazmerju z nagrajevanjem zanje".