Slovenija

Grožnja na Idrijskem

Luka Tetičkovič
18. 11. 2014, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Sanacijo ceste Idrija–Žiri so delavci cestnega podjetja v petek skoraj že končali, v nedeljo pa jo je narava ponovno odnesla na istem in novem mestu.

L.T.

Cesta pri Spodnji Idriji je popolnoma zaprta za ves promet, zaradi njenega nestabilnega stanja si jo je včeraj ogledal geolog, je pojasnil vodja idrijske enote za vzdrževanje cest pri CPG Nova Gorica Janko Trošt.

L.T.

Konkretni primer nam kaže, da pri javnih servisih, kot so na primer cestna podjetja, ne smemo pretirano varčevati, saj se bodo sicer stroški projektov, pri katerih se varčuje, seštevali na dolgi rok in tako morebiti presegli vložek, ki smo ga v osnovi privarčevali. Narava namreč ne izbira, kje bo udarila, naravni procesi pa so nenehno na delu.

L.T.

Zemeljski plaz se je sprožil na istem mestu kot na začetku novembra, ko so ta del ceste očistili in ponovno vzpostavili prometno povezavo med Idrijsko kotlino in Gorenjsko. Trošt je še pojasnil, da si jo je geolog ogledal zaradi večje nevarnosti plazenja, tokrat se je cesta namreč udirala tako pod kot nad cestiščem, zaradi česar bodo potrebni dodatni ukrepi.

Od delavcev, ki so bili na terenu, smo izvedeli, da je cestišče izjemno nestabilno in podvrženo nenehni nevarnosti plazu. Povedali so nam, da je traso s temi finančnimi sredstvi, ki so jim na voljo, nemogoče zadovoljivo utrditi, saj je cestišče zgrajeno na plazečem pobočju.

Delavec Ivan, s katerim smo govorili na lokaciji, nam je povedal, da to cesto zaradi naravnih nesreč nenehno urejajo. Zgornji del ceste so v petek že skoraj končali, nato pa se je v nedeljo opoldne usulo malce niže, zato imajo ta teden spet delo na isti in hkrati novi lokaciji.

Zaradi tega je lokalna prebivalka Maja morala avto pustiti pred cestno zaporo. Pravi, da se cestišče ves čas udira, a da se še nikoli ni udrlo na poti do njenega doma. Kljub temu meni, da bo zapora le krajšega značaja, saj so delavci že vestno odstranjevali udrlo zemljo in cestišče utrjevali s kamenjem ter betonom.