Slovenija

Premier Cerar je v enem dnevu izgubil dva pomembna moža

Črt Kaker
18. 11. 2014, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nov teden se je za predsednika vlade začel na najslabši možen način, saj je ostal brez dveh pomembnih mož. Včeraj je dokončno padla v vodo kandidatura Gojka Koprivca. Le nekaj minut pred tem pa je vlada sporočila, da je že v petek odstopil direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Andrej Oček.

STA/Medispeed

Kar se je šušljalo pretekli konec tedna, se je v ponedeljek zgodaj dopoldne tudi uresničilo. Gojko Koprivec zaradi slabega zdravstvenega stanja ni več kandidat za gospodarskega ministra. Tako se je namreč odločil predsednik vlade Miro Cerar, kar pomeni, da bo že četrtič v pičlih dveh mesecih moral iskati gospodarskega ministra. Kadrovske težave se tako pri Miru Cerarju in njegovi stranki vlečejo kot jara kača, kar že povzroča veliko nejevolje med koalicijskimi partnerji in v javnosti.

STA/Mediaspeed

Ob tem se mnogi sprašujejo, ali se je Cerar sploh pozanimal o psihofizičnem stanju Koprivca. Cerar je včeraj pred sejo državnega zbora dejal, da se je s kandidatom predhodno pogovarjal tudi o njegovi psihofizični kondiciji in da mu je takrat zagotovil, da je ta zelo dobra. »Na te zdravstvene spremembe žal ne morem vplivati. Se pa zavedam, da je to motnja v nekem procesu, ki jo moramo čim prej odpraviti,« je dejal Cerar. Javnost se ob tem sprašuje, ali v Sloveniji res ni primernega mladega in zagnanega strokovnjaka, ki bi bil pripravljen prevzeti enega izmed najpomembnejših resorjev v vladi.

STA, Mediaspeed

Tako sta predsedniku vlade pri iskanju novega kandidata pomoč ponudili koalicijski partnerici SD in DeSUS. Če ima SMC kadrovske težave, je po mnenju poslanca DeSUS Tomaža Gantarja in vodje SD Dejana Židana čas, da se v koaliciji o tem pogovorijo. A Cerar ostaja prepričan, da je novega ministra sposoben najti sam.

Problem ni le umik Koprivčeve kandidature

»Kakršnekoli ponudbe v tem primeru so hudomušne ali še kaj več od tega,« je v državnem zboru cinično pripomnil Cerar. A koalicija je, kot kaže, na hudi preizkušnji, kar priča tudi izjava vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana, ki je vidno razburjen novinarjem dejal, da je prišel zadnji čas, da vlada začne delati, ali pa naj se razide. 

A umik kandidature Gojka Koprivca ni edini kadrovski problem, ki ga mora rešiti predsednik vlade. V petek je namreč nepreklicno odstopil pred slabim mesecem dni imenovan direktor Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (SOVA) Andrej Oček. Že takoj po njegovem imenovanju so se v javnosti pojavili dvomi o njegovi primernosti za to funkcijo, saj naj ne bi izpolnjeval predpisanih pogojev o potrebnih delovnih izkušnjah. Kot kaže, so bili pritiski na Očka tako močni, da se je slednji odločil odstopiti s funkcije. Da je res tako, priča njegova odstopna izjava, v kateri je zapisal, da se je za odstop odločil zaradi zunanjih pritiskov. Ti so se po Očkovem zapisu začeli z njegovim imenovanjem in povzročajo otežujoče vplive na izvajanje temeljnih nalog ščitenja nacionalnih interesov oziroma zagotavljanja nacionalne varnosti ter zaradi zaščite agencije in njenih zaposlenih.

Zaradi teh dogodkov ni napeto le v koaliciji, ampak tudi v Cerarjevi stranki. Najostreje je včeraj proti predsedniku vlade nastopil eden izmed ustanoviteljev SMC Bojan Dobovšek. Skupina posameznikov, ki so jo ustanovili, preden je to postala stranka SMC, je po njegovih besedah temeljila na načelih, da bodo kadrovali po kompetencah in z ljudmi, ki so na svojem področju prepoznavni. »Tega smo se na začetku držali. Zdaj pa odstopajo ljudje, ki nimajo pravih kompetenc,« je opozoril Dobovšek. Mnogi pa se ob tem sprašujejo, kdo sploh kadruje pri Cerarju. Odgovor na to vprašanje ostaja neznanka.