Slovenija

Najeli smo drage tuje strokovnjake, ki želijo banko prodati sami sebi za drobiž

Žiga Kariž
18. 11. 2014, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V reševanje NKBM smo davkoplačevalci na ukaz države vložili več kot milijardo evrov. Zdaj, ko je banka očiščena dolgov in je začela celo poslovati z dobičkom, jo prodajamo. A kot kaže, tuji strokovnjaki, ki jih drago plačujemo, da bi za banko iztržili čim več, delajo s figo v žepu. Cena banke pada, tujci pa si manejo roke.

STA

Štirinajstega januarja 2014 se je na spletni strani Slovenskega državnega holdinga (SDH) pojavila novica z naslovom Podpis Mandatne pogodbe s finančnim svetovalcem pri prodaji 100-odstotnega deleža v družbi Nova KBM, d. d, kjer je med drugim zapisano: »Z danes sklenjeno pogodbo bo Lazard Freres s skrbnostjo dobrega strokovnjaka prevzel svetovanje pri prodaji delnic Nove Kreditna banke Maribor (NKBM). Državni lastniki od izbranega svetovalca pričakujejo, da bo predlagal najustreznejšo metodo in čas izvedbe prodaje, predlagal in organiziral postopek izbire kupca ter pripravil podrobno časovnico postopka prodaje. Ob tem bo morala omenjena svetovalna družba tudi predlagati in povabiti vse perspektivne kupce, pripraviti dokumentacijo v postopku prodaje, predlagati izbor ožjega kroga kupcev, koordinirati potek skrbnega pregleda, skupaj s prodajalci izvesti pogajanja s perspektivnimi kupci, predlagati izbiro kupca in dejanj, ki bodo potrebna za sklenitev prodaje.«

In postopki so stekli in pojavili so se prvi kupci. Ameriški milijarder Wilbur L. Ross, finančni sklad Apollo in madžarska banka OTP. Po poročanju Dnevnika naj bi bila prav med 300 in 350 milijoni evrov vredna ponudba Madžarov najvišja, glede na to, da gre za banko, pa naj bi tudi najbolj ustrezala profilu kupca, ki si ga je Slovenski državni holding želel.

Zadeve so se začele zapletati

Tuji svetovalci bi NKBM prodali kar sami sebi.

A zadeve so se začele zapletati, ko so bili objavljeni rezultati stresnih testov, ki so spet pokazali na kapitalsko neustreznost banke. Čeprav je ministrstvo za finance takoj izdalo obvestilo za javnost, v katerem je zapisalo, da stresni testi še niso upoštevali revidiranih izkazov in da je stanje banke v resnici več kot zadovoljivo, naj bi Madžari kar prepolovili ponujeno vsoto. Zdaj naj bi ponujali le 150 milijonov evrov, kar je le tretjina knjigovodske vrednosti banke. 

Dvom, da nam tuji strokovnjaki Lazard Freres oziroma Lazard asset managment, ki jih drago plačujemo, morda le niso izbrali najboljših kupcev, se je te dni še okrepil, saj se je izkazalo, da imajo v madžarski banki, za katero navijajo, tudi znaten lastniški delež. V lasti imajo kar 16 milijonov njihovih delnic in s tem skoraj šest odstotkov banke, torej svoj delež v banki, katere večinski lastnik je v Moskvi rojeni poslovnež, danes pa najbogatejši Madžar Mihail Rahimkulov. V času, ko se v regiji prodaja več bank in so zaradi tega cene izredno nizke, bo nakup NKBM za nekoga dobra poslovna poteza. Lizard Freres bodo ob visoki kupnini bogato poplačani od naše države, če NKBM ugodno kupijo Madžari, pa bodo pridobili z rastjo vrednosti delnic.

Za komentar poslovnih potez Lizard Freres smo prosili tudi Slovenski državni holding, a odgovora od njih do konca redakcije nismo prejeli.

Poleg očitno sporne prodaje pa so v javnost pricurljali tudi podatki, da naj bi NKBM na slabo banko prenesla tudi popolnoma zdrave kredite in tako izbrancem omogočila, da so se znebili visokih dolgov. Portal plus tako piše, da so podjetja, kot so CGP, MTB, Vizija Holding in FMC, svoje obveznosti do banke NKBM pri odplačevanju kreditov poravnavale redno in imele za dolgovane zneske več kot zadovoljiva zavarovanja, a je ta njihove kreditne mape vseeno prenesla na DUTB. Podjetja naj bi se po pisanju omenjenega portala tako znebila od 600.000 evrov (CGP) pa do 26 milijonov evrov dolga (MTB).