Slovenija

Vrhovni sodniki naj bi zavrnili zahteve Janše, Krkoviča in Črnkoviča

STA/J.P.
6. 11. 2014, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vrhovno sodišče je danes na ljubljansko okrajno sodišče, ki je kot prvostopenjsko odločalo v zadevi Patria, odpravilo pisno odločbo o zahtevah za varstvo zakonitosti, ki so jih vložili trije obsojeni v tej zadevi, so sporočili z vrhovnega sodišča. Okrajno sodišče mora odločbo vročiti strankam, informacije o vsebini tako še uradno niso znane.

STA

Že kmalu po odločitvi vrhovnega sodišča so zaokrožile neuradne informacije, da naj bi vrhovni sodniki zavrnili zahteve za varstvo zakonitosti, ki so jih vložili trije obsojeni v zadevi Patria, torej predsednik SDS Janez Janša, brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič. 

Uradna odločitev bo znana, ko bodo odločbo prevzele stranke.

Petčlanski senat vrhovnega sodišča je zasedal konec septembra oziroma v začetku oktobra, ko so tudi sprejeli odločitev. Vendar svoje odločitve ne razkrivajo do takrat, ko bo pisna odločba vročena strankam. 

Prvostopenjsko sodišče je junija lani Janšo, Krkoviča in Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev. 

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna, trojica je na to odločitev odgovorila z zahtevo za varstvo zakonitosti. Vsi trije že prestajajo zaporne kazni. Janša jo je nastopil junija, Krkovič julija, Črnkovič pa konec oktobra.