Svet

EU bo s 17,5 milijona evrov pomagala Hrvaški

STA/J.P.
6. 11. 2014, 13.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Evropska unija je iz svojih solidarnostnih skladov namenila približno 17,5 milijona evrov za sanacijo škode na hrvaških infrastrukturnih objektih, ki je nastala zaradi februarskega žleda in majskih poplav, je na današnji seji hrvaške vlade potrdila zunanja ministrica Vesna Pusić. V Zagrebu pričakujejo samo še formalno odobritev Bruslja.

Reuters

Pusićeva je povedala, da je Evropska komisija pozitivno odgovorila na hrvaški prijavi za podelitev nepovratnih sredstev iz solidarnostnega sklada EU. Sredstva so namenjena za obnovo infrastrukture in objektov, ki služijo javnem namenu.

Za sanacijo posledic žleda, ki je večinoma prizadel območje Gorskega kotarja, bo Bruselj nakazal 8,6 milijona evrov. Nekaj manj kot devet milijonov evrov pa bodo lahko porabili za sanacijo škode na javni infrastrukturi, ki so jo povzročile majske poplave večinoma v vzhodni Slavoniji.

Vlada je danes naložila ministrstvu za gospodarstvo upravljanje in nadzor nad izvajanjem sanacije z evropskim denarjem. Denarno pomoč Hrvaški so potrdili v Evropske parlamentu in Evropskem svetu, v Zagrebu pričakujejo še formalno odločitev Evropske komisije.

Medtem hrvaška vlada nadaljuje sanacijo poplavljenih območij na vzhodu Hrvaške, ki vključuje tudi obnovo družinskih hiš v več naseljih.

Sredstva so namenjena za obnovo infrastrukture in objektov, ki služijo javnem namenu.

Ministrica za gradbeništvo in prostorno ureditev Anka Mrak-Taritaš je po obisku območja v sredo povedala, da poteka obnova več kot 1800 hiš ter da so se prebivalci vrnili v približno 500 obnovljenih objektov. Pričakuje, da bo še najmanj 400 hiš obnovljenih do konca leta. Del hiš obnavlja država, nekateri prebivalci pa so se odločili, da bodo sami obnovili svoje stanovanjske prostore z zneskom, ki ga je ponudila država.

Tako naj bi se do konca leta v Gunjo, iz katere so zaradi rušenja savskega obrežja evakuirali vse prebivalstvo, vrnilo približno 800 družin ali polovica prebivalstva, je dejal župan Gunje Hrvoje Lucić. Del prebivalstva pa bo zimo preživel v stanovanjskih kontejnerjih. Njihove hiše naj bi obnovili do jeseni 2015.