Slovenija

Arso opozarja pred povečanim pretokom Drave

STA/J.P.
6. 11. 2014, 13.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Agencija RS za okolje opozarja na povečevanje pretoka Drave. Ta naj bi tekom dneva dosegel 1400 kubičnih metrov na sekundo, kar bo pomenilo, da se bo reka začela razlivati. V petek se bo pretok Drave še povečal, in sicer na 1600 kubičnih metrov na sekundo. Ob nadaljnjem deževju lahko narastejo tudi drugi vodotoki. Paziti je treba tudi na plazove.

Gabrijel Toplak

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) pretok Drave pri vtoku v Slovenijo trenutno znaša okoli 1300 kubičnih metrov na sekundo in narašča.

Slovenijo so namreč v noči s srede na danes zajele padavine, ki pa do zdaj niso bile tako obilne, kot je bilo napovedano sprva. Zato je Arso stopnjo vremenske ogroženosti danes znižal z rdeče na oranžno. Kljub temu pa napoveduje, da bo skupna količina padavin še vedno velika.

Ob nadaljnjem deževju, z možnimi močnejšimi lokalnimi nalivi lahko po navedbah Arsa danes še dodatno narastejo manjše reke in hudourniki, predvsem na območjih severozahodne Slovenije, ter reke s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah, na Koroškem, v Zasavju, Posavju ter na Notranjskem in na Dolenjskem.

Visokovodne razmere po državi se bodo po navedbah agencije nadaljevale tudi v petek in soboto.

Gladina morja bo ob večerni in jutranji plimi povišana. Ob tem lahko morje na mareografski postaji Koper preseže višino 300 centimetrov in poplavi nižje dele obale.

Zaradi napovedanih večjih količin padavin Geološki zavod Slovenije opozarja tudi na povečano verjetnost zemeljskih plazov na območjih zahodne in osrednje Slovenije, do plazov pa lahko pride tudi v ostalih predelih države.

Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču, svetuje zavod.